Как да премахнем изкуствения интелект от търсачката на Google

Върнете се към добрите стари времена на десетте сини линкове

Стефан Николов Последна промяна на 18 май 2024 в 17:11 2360 0

Google Search AI

Снимка Google

Как да премахнем изкуствения интелект от търсачката на Google

Тежката по отношение на изкуствения интелект (AI) презентация на Google I/O приключи, но Gemini има да извърви дълъг път, преди да превърне мечтите на Google за изкуствен интелект в реалност. Въпреки че много от AI функциите на Google се очакват след месеци, функцията AI Overviews вече е активна за всички потребители в САЩ.

Занапред Google ще добавя още функции с изкуствен интелект към страницата за търсене. Това включва възможността за задаване на по-дълги и по-сложни въпроси и дори за организиране на цялата страница за търсене в различни раздели с помощта на AI. Ако това ви звучи като прекалено и пресилено, има нещо, което можете да се направи по въпроса.

Ето как става изключването на изкуствения интелект от търсачката на Google

Докато въвежда всички нови функции с изкуствен интелект, Google представи и нещо, което ще ви помогне да се върнете назад. В горната част на страницата с резултатите от търсенето вече има нов, лесен за пропускане бутон, наречен просто Web. Ако кликнете върху него, Google ще ви покаже само текстовите връзки към уеб сайтовете, точно както в доброто старо време (въпреки че те могат да включват спонсорирани реклами).

Има някаква ирония в това, че трябва да натиснете бутон, наречен именно Web, за да получите резултати от търсене в интернет. Независимо от всичко, това ще бъде полезна функция за всички, които предпочитат стария подход към търсенето в Google - този, при който ви се показваха само най-добрите резултати от Глобалната мрежа, съставени от надеждни сайтове.

Уеб филтърът, както го нарича Google, се въвежда в десктоп и мобилното търсене в световен мащаб от днес и все още не всички потребители го виждат, но до края на седмицата се очаква всички потребители да имат достъп до него. Изданието LifeHacker ни съветва, ако не виждаме бутона Web, да погледнем погледнем опцията „Още“, понеже първоначално бутонът Web се появява именно там.
Когато започнете да използвате опцията Web, резултатите от търсенето значително се опростяват. Няма да виждате разделите с изображения, видеоклипове или новините на Google News. Вместо това ще виждате само линкове (които сами по себе си могат да сочат към видеоклипове в YouTube или към новини)

Всъщност изкуственият интелект трудно може да бъде спрян

Макар че опцията Web е едно нелошо решение, тя не е опция по подразбиране и ще трябва да превключвате към нея ръчно през цялото време (както правите, когато превключвате към филтъра Images или Maps). При описаната стъпка стана ясно и нещо друго: Google не предлага начин за изключване по подразбиране на функциите за търсене с изкуствен интелект в страницата за търсене. Това го няма в опциите. Може би в крайна сметка ще видим разширения за Chrome, които могат да променят страницата за търсене на Google, но засега единственото спасение от ИИ на Google Search е да превключите към опцията с интересното име Web. Твърде натрапващо се и досадно пробутване на изкуствения интелект от страна на Google.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !