Как да използвате Google Translate за превод на разговори в реално време

Мария Иванова Последна промяна на 05 януари 2024 в 14:16 5629 0

google translate

Снимка Freepik

Как да използвате Google Translate за превод на разговори в реално време

Всеки ден Google Translate превежда около 100 милиарда думи, което прави услугата една от най-често използваните в света. Въпреки това, много хора използват само основната ѝ функция за превод на текст и може би дори не знаят за допълнителните ѝ възможности. Освен стандартния превод обаче, Google Translate предлага цял набор от полезни инструменти, които могат да помогнат при общуването с хора от различни култури и говорещи на различни езици.

Една от тези функции е Conversation (“Разговори”). Тя позволява на потребителите да влязат в специален режим със синхронен превод и да провеждат разговори с чужденци, без да се притесняват от езиковите бариери. В този режим програмата активно слуша и превежда фразите на събеседника ви на избрания от вас език, като ги произнася на глас и показва текста на екрана.

За да използвате Conversation, трябва да изтеглите приложението на Google Translate на мобилния си телефон, да изберете желания език и след това да кликнете върху иконата с дланта в горния десен ъгъл на екрана. Това ще активира режим “Разговори” и програмата ще започне да слуша и превежда в реално време.

След като сте активирали режима, на екрана ще се появи специално съобщение на избрания от вас език, което ще ви информира, че Google Translate е готов да превежда. Така вече можете да държите телефона си между двама човека, които говорят на различни езици и речта им да се превежда в реално време.

Въпреки че не е напълно безпогрешна, функцията може да бъде изключително полезна в различни ситуации. Например, ако се опитвате да намерите пътя до гарата в чужда страна, можете да използвате незабавния превод, за да попитате местните жители за посоката. Също така, ако получавате поръчка от клиент, който говори на друг език, можете да използвате тази функция, за да разберете точно какво се изисква от вас.

Както споменахме в началото, за да използвате функцията за превод в реално време на Google Translate, е необходимо да инсталирате приложението на телефона си. Инсталирането обаче изисква достъп до интернет и може да изразходва известно количество данни. Това е особено важно, ако сте в чужбина, където Wi-Fi достъпите може да не са толкова лесни за откриване и където може да плащате повече за използването на мобилни данни. В такива случаи, е важно да бъдете наясно с това колко данни използва приложението и да се уверите, че имате достатъчно наличност в пакета си, преди да го използвате.

Преводът в реално време поддържа десетки езици, сред които български, английски, френски, немски, португалски, руски, украински, испански, тайландски и други. Ето как лесно и бързо можете да използвате тази функция:

  1. Заредете приложението Google Translate на телефона си.
  2. В долния ляв ъгъл на екрана ще видите бутона Conversation. Ако той е сив и недостъпен, това означава, че избраният език все още не поддържа незабавен превод.
  3. Кликнете на полето вляво (над Conversation), за да изберете езика, от който искате да превеждате и полето вдясно, за да изберете езика, на който да превеждате. Имайте предвид, че автоматичното определяне на езика не се поддържа за тази функция.
  4. След като изберете езиците, докоснете бутона Conversation и сте готови да започнете да говорите.
  5. В долната част на екрана има три бутона. От втория, разположен по средата, можете да посочите дали искате да избирате ръчно всеки език последователно, когато съответният човек е готов да говори, или да изберете опцията за автоматичен превод, за да може приложението да слуша за различни видове реч, без да е необходим ръчен избор.

Докато използвате функцията за превод в реално време на Google Translate, ще забележите, че на дисплея се появяват текстови транскрипции на това, което казвате. Това е удобен начин за двойна проверка дали сте правилно разбрани.

Текстовите транскрипции предоставят възможността да видите какво точно е било преведено и да проверите дали преводът е точен. Ако забележите грешка или неточност, можете да направите промени като кликнете върху текста и го редактирате.

На екрана на приложението Google Translate се показва и текста на превода от оригиналния език. Въпреки че не можете да го редактирате, е възможно да изберете иконата на високоговорителя до него, за да го чуете отново. Това е удобен начин да проверите дали преводът е точен.
Ако искате да копирате транскрипцията на текста някъде другаде, важат стандартните опции за избор на текст. Можете да натиснете и задържите върху определен текст, за да го изберете, независимо дали използвате Android или iOS.

Функцията за транскрибиране в Google Translate е изключително полезна, но може да бъде малко объркваща за хората, които я използват за първи път. За да помогне на потребителите да разберат как работи, Google е включил специална информационна карта в приложението.
Можете да достъпите тази карта, като докоснете иконата с махаща ръка, намираща се в горния десен ъгъл на екрана. Картата е написана на езика, който превеждате, и обяснява как работи функцията за превод.

Идеята е да покажете тази карта на човека, говорещ чуждия език, за да разбере как работи функцията за превод. Това може да бъде особено полезно, ако общувате с някой, който не е запознат с възможностите на Google Translate.

Ако се върнете към основния екран на програмата, ще откриете някои допълнителни функции. Те стават достъпни, като кликнете върху профилната си снимка в Google (горе вдясно) и след това изберете “Настройки”. По този начин можете да промените диалекта на гласа, скоростта на превода (по-бавно или по-бързо), както и да изчистите историята на Google Translate.

Приложението предлага и функция за цензура, която може да бъде активирана в режим на синхронен превод. Тя замества всички нецензурни изрази със звездички. Можете да я активирате от настройките на Google Translate и раздела за гласово въвеждане.

Незабавен превод чрез камерата

Друга полезна функция на мобилното приложение е преводът на текст с помощта на камерата на смартфона. Тя дава възможност на потребителите в реално време да видят преведения текст вместо оригиналния, който са заснели.

Тази мигновена функция е изключително удобна, когато трябва да определите значението на даден знак в чужбина. Освен това с нея можете да превеждате всякакви текстове върху снимки.

Превод от всяко приложение

На устройства с операционна система Android приложението Google Translate предлага удобна функция за незабавен превод от всяко приложение, в което можете да маркирате текст. Маркирайте желаната дума или фраза, след което отворете контекстното меню, като натиснете трите точки и изберете опцията Превод. В този момент над оригиналната програма ще се появи минипрозорец за превод, в който можете да промените езика или да прослушате произношението, ако желаете.

Офлайн превод

Мобилното приложение Google Translate отдавна може да работи офлайн, без да е необходима интернет връзка. За целта трябва да изтеглите речниците на езиците, които са ви необходими.

Процесът по изтегляне може да се извърши чрез опцията Offline Translation, разположена в менюто на програмата. В раздела “езикови пакети” можете да запазите необходимите езици за офлайн работа, както и да ги изтриете от паметта на смартфона при необходимост.

Личен речник

Всички преведени думи или фрази могат да бъдат добавени към потребителския речник за по-късен достъп. За да направите това, щракнете върху звездата, която в мобилното приложение се намира точно срещу превода, а в уеб версията на услугата - под него.

За да получите достъп до списъка си със запаметени преводи на смартфона си, отидете в главното меню и изберете Conversation. При настолната версия използвайте бутона със звездата, намираща се над пространството за превод.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !