Как да възстановим изтрити съобщения във Facebook и Whatsapp

Мария Иванова Последна промяна на 21 януари 2023 в 11:29 20446 0

Social Medias

Снимка Robert Cheaib/Pixabay

Как да възстановим изтрити съобщения във Facebook и Whatsapp

Случвало ли ви се е случайно да изтриете съобщение във Facebook и Whatsapp, което сте искали да запазите? Независимо дали става въпрос за важни бизнес сделки или случайни разговори с приятели - добре знаем, че някои от разговорите, които водим в социалните мрежи, са ценни и е критично важно да не ги изгубим.

Ако сте попаднали в такава ситуация, не се притеснявайте. Има няколко начина да си върнете изтритата информация. И в тази статия ще ви покажем какво да направите, за да възстановите изтритите съобщения, както и как да се предпазите от загубата им в бъдеще.

Възстановяване на изтрити съобщения във Facebook Messenger

Обърнете внимание, че Facebook съхранява всички ваши изтрити данни в продължение на 90 дни. Това означава, че имате точно толкова време, за да възстановите изтритите текстови съобщения. След това шансовете ви за успех намаляват.

Ето няколко начина, които можете да използвате, за да възстановите изтритите Facebook съобщения и да ги архивирате, за да сте сигурни, че никога повече няма да ги загубите.

Поискайте копие от получателя

Ако сте изтрили разговор, който е важен за вас, винаги можете да помолите другия човек да ви изпрати копие от него. Това е възможно, тъй като изтриването на съобщение с опцията “Remove for you” го премахва само от историята на вашия чат.

Получателят все още може да го види във входящата си кутия. И може лесно да направи снимка на екрана със съобщението и да ви я изпрати, или да го копира и постави като ново.

Проверете архивираните си разговори

Има вероятност да сте архивирали съобщенията, вместо да сте ги изтрили. Разликата е, че изтриването на текст с опцията “Unsend” го премахва отвсякъде, докато архивирането само скрива съобщенията от списъка за чат.

Няма да загубите нищо, като проверите архивираните си чатове. Ако разговорът, който търсите, е там, можете лесно да го възстановите. За целта, следвайте следните лесни стъпки:

1. Отворете приложението Messenger на телефона си.
2. Докоснете иконата на вашия профил в горния ляв ъгъл на екрана.
3. В раздела “Предпочитания” изберете “Архивирани чатове”.
4. Намерете разговора, който искате да възстановите и плъзнете наляво, ако използвате iPhone, или докоснете и задръжте, ако сте потребител на Android.
5. Ще се появи изскачащо меню, в което след като изберете “Разархивиране”, чатът ще се появи във входящата ви кутия.

Използвайте файловия мениджър на Android

Ако използвате Messenger на Android, има голяма вероятност съобщенията да са в кеша на приложението. За да ги откриете, следвайте следните стъпки:

1. Стартирайте файловия мениджър на Android.
2. Отидете на Internal Storage > com.facebook.katana > fb_temp.
3. Може да видите съобщенията от скорошната си история и да възстановите изтритите.

За съжаление устройства с iOS, като iPhone и iPad, не могат да използват този малък трик за достъп до временните файлове. Вместо това ще трябва да използвате софтуер за възстановяване на данни, който може да извлича изтрити файлове като Facebook чатове, публикации, снимки и др.

Проверете електронната си поща

Ако можете да си спомните част от съдържанието на съобщението, което се опитвате да възстановите, можете да потърсите в имейла си. Отворете писмото, съдържащо известието във Facebook и съобщението ще бъде там. Обърнете внимание, че тази опция работи само, ако предварително сте избрали да получавате известия от Facebook на вашия имейл.

Архивирайте съобщенията си от Facebook

За да предотвратите загуба на текстови съобщения във Facebook в бъдеще, можете да ги архивирате, като използвате настройките на акаунта. Това е удобен начин да съхранявате съобщенията си, така че никога да не ги загубите. Ето как да го направите:

1. Отидете в настройките на Facebook, като използвате десктоп версията.
2. Кликнете върху раздела “Вашата информация във Facebook” горе вляво, след което изберете опцията “Изтеглете вашата информация”.
3. Уверете се, че сте избрали период от време в последното падащо меню под раздела “Избор на опции за файл”.
4. За да изтеглите само вашите съобщения, оставете само тяхната отметка активна.
5. Когато файлът е готов за преглед, Facebook ще ви изпрати имейл. От съображения за сигурност файлът остава достъпен за изтегляне само четири дни, след като получите имейла.

Възстановяване на изтрити съобщения в Whatsapp

За разлика от Facebook, в Whatsapp има бутон за възстановяване на изтрити съобщения. Той се нарича “Случайно изтриване” и дава шанс на потребителите на платформата да отменят изтриването в рамките на 5 секунди.

Подобно на Facebook, има два начина за изтриване на съобщения в WhatsApp: „Изтриване за мен“ и „Изтриване за всички“. Първият прави съобщението недостъпно за потребителя, но видимо за всички останали.

До скоро, ако потребител случайно щракне върху „Изтриване за мен“, а не „Изтриване за всички“, нямаше начин да види съобщението отново. От декември миналата година е активна функцията за отмяна. Тя е автоматизирана и се показва като бутон „Отмяна“ в плаващата лента в долната част на приложението, веднага след като потребителят избере „Изтриване за мен“.

Възстановяване на изтрити съобщения с UltData WhatsApp Recovery

Това е софтуерен инструмент за всички модели iPhone, който позволява възстановяването както на изтрити съобщения, така и на премахнати видеоклипове, снимки или прикачени файлове в WhatsApp. Той е ефективен, с опростен интерфейс и се използва лесно дори и от потребители без технологични познания.

За възстановяване на изтрити данни с UltData WhatsApp Recovery, следвайте следните лесни стъпки:

1. Изтеглете, инсталирайте и стартирайте UltData WhatsApp Recovery
2. Изберете изтритите или изгубени данни, които искате да възстановите.
3. Проверете желаните файлове и щракнете върху бутона „Възстановяване на компютър“. След това изгубените файлове ще са достъпни на вашия компютър. Единствено контактите и съобщенията ще бъдат възстановени директно на вашия iPhone.

Резервно копие на чатовете

За потребителите на Android WhatsApp автоматично създава резервно копие на чатовете, дори и да не е активирана опцията Google Drive Backup. Можете да използвате този архивен файл, за да възстановите изтритите си съобщения..

Този метод е безплатен, но има някои ограничения. Като например, че се съхранява в облачното пространство на потребителя (Google Drive или iCloud), което изисква достатъчно място и активна интернет връзка.

Изтриването на важни съобщения и чатове във Facebook и WhatsApp е неприятно, но не и необратимо събитие. Както информирахме в тази статия - с правилните методи и инструменти можете лесно да си ги върнете обратно, дори и да не сте създали резервно копие предварително.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !