От Джеймс Уеб до Илон Мъск - най-запомнящите се събития в света на технологиите през 2022 г.

Мария Иванова Последна промяна на 28 декември 2022 в 15:41 1843 0

JWST

Снимка NASA

JWST

Отминаващата 2022 г. беше белязана със сериозни предизвикателства, сред които ключова роля имат войната в Украйна и свързаните с нея мащабни санкции срещу Русия, енергийна криза и ръст в инфлацията. Но също така през изминалите месеци станахме свидетели на множество технологични иновации, големи научни постижения на Земята и в космоса, както и значими промени в света на технологиите. Ето и най-важните сред тях:

Джеймс Уеб започна да разкрива най-далечните кътчета на Вселената

През февруари 2022 г. космическият телескоп Джеймс Уеб (JWST) започна да изпраща удивителни изображения, които разкриват нашата Вселена по зашеметяващи нови начини. След повече от две десетилетия и 9.7 млрд. щ. долара, вложени в неговото създаване, новият телескоп на Националната авиокосмическа агенция на САЩ (NASA) излетя на 25 декември 2021 година. Само два месеца по-късно изображенията му привлякоха вниманието на света.

Използвайки огледало и бленда с почти три пъти по-голям радиус от своя предшественик Хъбъл, Джеймс Уеб успя да надникне 13 милиарда години назад във времето в древни галактики и екзопланети, предоставяйки на учените ценни данни за тяхното формиране. И това е само началото. Нямаме търпение да видим с какво още ще ни изненада телескопът през следващите години.

NASA успя да промени движението на астероид

До скоро никой не можеше да си представи как апарат, създаден от хората променя движението на астероид. Но точно това се случи през септември, когато успешният експеримент на NASA - Double Asteroid Redirection Test (DART) - доказа, че е възможно да се пренасочи движението на космическа скала чрез целенасочен удар в нея.

Националната авиокосмическа агенция потвърди на 11 октомври, че въздействието на DART е променило орбитата на Dimorphos, дори повече от очакваното. Драматичният експеримент дава надежда на астрономите, че може би хората можем да го направим отново, в случай че се наложи да предотвратим апокалипсис.

Първият изцяло електрически пътнически самолет

Alice на Eviation реализира първия си успешен тестови полет през септември. И макар той да продължи само осем минути, това определено е запомнящо се събитие от изминалата година.

В бъдеще компанията планира да създаде по-ефективна технология на батериите. И когато това стане, тя се надява, че Alice ще може да превозва до девет пътника на разстояние от около над 320 километра.

Военният хеликоптер Black Hawk полетя без пилот за пръв път

Безпилотният полет е извършен за първи път на 5 февруари, а през октомври Black Hawk излита отново - този път с товар на борда си. Двата успешни опита дават основание на представители на Агенцията за напреднали изследователски проекти на отбраната на САЩ (DARPA) да прогнозират, че скоро автономните хеликоптери могат да станат част от военния арсенал на страната.

Възходът на AI в изкуството

През 2022 г. изкуственият интелект показа потенциала си в редица креативни области като изобразителното изкуство, фотографията, графичния дизайн и др. И докато сред различните гилдии възникнаха дискусии за качеството на създаваната от него продукция, AI изненадващо за мнозина започна да печели конкурси и по този начин постави под въпрос мястото на човека в тези области в бъдеще.

Проектът, който със сигурност заслужава да споменем сред най-впечатляващите иновации на 2022 г., е генераторът на изображения DALL-E на Open AI. Той позволява на потребителите да пишат текстови описания, които алгоритъмът след това превръща в изображения за броени секунди. Резултатът е толкова добър, че наскоро дори платформата Shutterstock обяви, че ще започне да продава генерирани от невронната мрежа изображения.

AMD създаде най-бързите процесори

AMD разработи най-бързите процеси до момента предназначени за творчески цели и игри. Става въпрос за най-новите чипове от серията Ryzen 7000, които не само правят скок в процесорната мощност, а и разчитат на изцяло новата архитектура Zen 4, базирана на 5nm технология. Плановете на компанията за тези чипове надхвърлят персоналните компютри и се простират до хардуера на търговските центрове за данни.

Meta представи новият си VR шлем

Друго впечатляващо хардуерно изобретение от 2022 г. са шлемовете за смесена и виртуална реалност Meta Quest Pro. Те разполагат с предни камери, които добавят елемент на смесена реалност към цялостното изживяване на потребителите.

С тях можем да играем фантастични игри в сюрреалистична обстановка, да заменим бюрото си с виртуално работно пространство и дори да получим инструкции в реално време как да се справим с малък ремонт у дома.

Нов играч в мобилния сегмент

През тази година един стартъп успя да разбуни духовете на смартфон сцената. Може би се досещате, че говорим за компанията Nothing, която представи дългоочаквания си първи умен телефон – Phone (1). Устройството се отличава с това, че дава възможност на потребителите да разбират какво се случва, дори без да поглеждат в екрана му.

Освен чрез вградените функции, това е възможно и чрез светлините на смартфона, които могат да се персонализират по изненадващо много начини. Отделните контакти в телефонната книга например могат да имат собствен светлинен сигнал, който да мига, когато се обадят. Светодиодите в долната част на Phone (1) могат да предават обратна връзка от вградения в него Google Assistant и др.

Системата за помощ при шофиране Ultra Cruise на General Motors

General Motors представи системата за помощ при шофиране Ultra Cruise. Тя е полезна иновация, подобряваща безопасността на съвременните автомобили. Използвайки мрежа от лазерно сканирани магистрали, Super Cruise може да работи на повече от 400 000 мили в САЩ, включително и да извърши автоматична смяна на пътната лента.

Нещо повече, тя ще деактивира системата за движение, ако водачът гледа настрани твърде дълго, пътят не е картографиран или връзката за данни на автомобила изчезне. Компанията планира след години да представи Ultra Cruise система, която обещава шофиране без ръце „от врата до врата“.

Илон Мъск купи Twitter

В света на социалните мрежи най-паметното събитие на годината е окончателното придобиване на чат платформата Twitter от най-богатия човек в света Илон Мъск. Сделката за 44 млрд. щ. долара доведе до множество промени, сред които мащабни съкращения, включително и сред висшето ръководство на компанията, въвеждането на такса за някои потребители, спрени и възстановени акаунти и др.

Какви промени ще настъпят в социалната мрежа през 2023 г. и ще успее ли Мъск да се пребори със спам ботовете и за свободата на словото, каквито са заявките му от самото начало, предстои да разберем.

А вие, с кое технологично събитие ще запомните отминаващата 2022 година? Ако желаете, можете да ни разкажете в коментар.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !