Shutterstock ще продава генерираните от AI мрежата DALL-E 2 изображения

Стефан Николов Последна промяна на 26 октомври 2022 в 13:52 943 0

Shutterstock AI

Снимка Shutterstock

Shutterstock AI

Платформата за предоставяне и продаване на стоково съдържание Shutterstock обяви началото на съвместната работа с OpenAI. В рамките на това партньорско споразумение онлайн компанията ще започне да използва мощната невронна мрежа DALL-E 2 за генериране на изображения по текстово описание. По този начин докато едни спорят, дали създадените чрез алгоритми на изкуствен интелект (AI) ще сринат продажбите на стоковите изображения, други вече директно започват да използват тази нова технология и да организират търгове за подобно съдържание. Именно с такъв проект се е заел Shutterstock.

В рамките на официално обявената съвместна работа OpenAI ще интегрира своя AI модел DALL-E 2 в облачната платформа на компанията, което трябва да стане в рамките на следващите няколко месеца. Едновременно с това Shutterstock основа фондацията Contributor Fund, чрез която компанията ще плаща на авторите на съдържанието, необходимо за обучението и тренирането на този изкуствен интелект.

В тази сфера Shutterstock и OpenAI работят съвместно от близо година. През 2021 г. именно Shutterstock осигури необходимите изображения и метаданни за обучението на DALL-E. Още тогава OpenAI заяви, че счита тези материали за критично важни за тренирането на невронната мрежа. Само че стана така, че сега художниците се състезават с мощен AI, който се е учил от техните картини. И при това губят от него. 

Веднага възникнаха редица етични и юридически въпроси относно използваните при обучението картини, като всеобщото мнение е, че на хората-художници трябва да бъде плащано, понеже елементи от тяхното творчество започнаха да се появяват в генерираните от изкуствения интелект картини. Shutterstock от своя страна заявиха, че тази нова технология повдига голям брой твърде спорни въпроси, включително за авторското право и собствеността. Според компанията, тъй като за обучението на изкуствения интелект са използвани картините на многобройни художници, създадените от AI изображения няма как да имат автор. Същевременно, трябва да бъдат платени някакви компенсации на авторите, художествените творби на които са използвани при всяко едно от творбите на изкуствения интелект.

Обявената наскоро забрана за публикуването на картини, генерирани от най-различни други невронни мрежи се обяснява с невъзможността да се разбере моделите на кои художници са използвани при тяхното обучение и затова просто няма информация на кого принадлежат авторските права за тези генерирани от AI картини. Но те изцяло се базират на човешкия труд, човешкото въображение и талант, и не бива да бъдат продавани. Shutterstock разчупва това схващане чрез изграждането на съвсем нов модел за заплащане на компенсации на хората, картините на които са били използвани при обучението на невронната мрежа. Идеята е генерираните от DALL-E 2 картини да се продават, включително и на търгове, като авторите на картините, използвани при обучението ще получат като компенсация някаква част от заплатената за съответното изображение сума. За всеки един автор ще бъде пресметнат съответния дял от тази сума на база на използваните негови изображения и метаданни.

Shutterstock допълва, че плащанията на тези компенсации ще се извършват два пъти в годината. Но засега дори и приблизително не е известно колко всъщност получава всеки автор. Но началото е поставено - явно Shutterstock е намерил начин да продава генерираните от невронната мрежа DALL-E 2 изображения.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !