Meta Quest Pro е с висока цена, но носи значителни подобрения

Павлин Луканов Последна промяна на 13 октомври 2022 в 16:33 1906 0

Meta Quest Pro

Снимка Meta

Meta Quest Pro

Тази седмица Meta започна процеса по преминаване към следващото поколение шлемове за смесена и виртуална реалност с представянето на Meta Quest Pro. Досега устройството беше познато с кодовото име Project Cambria, като през изминалите седмици се появиха частични индикации за това какво можем да очакваме. 

Устройството е насочено основно към професионални потребители, а за всички останали е насочен вече налични Quest 2. В основата на новия модел е анонсираният също тази седмица чипсет Snapdragon XR2+ Gen 1. Той предлага с 50% по-висока продължителна производителност спрямо използвания в Quest 2, XR2. Друго важно подобрение е под формата на 30% по-висока ефективност. Към новия чип има 12GB RAM и 256GB памет за файлове.

Оптичните елементи тип Fresnel с леща тип „палачинка“, с което се намалява дълбочината на устройството с 40% на фона на запазване на качеството на картината. Дори е постигната с 25% по-добра острота в центъра и 50% в периферията на образа. С цел потребителите да са наясно с околната обстановка, е приложен нов дизайн на шлема, който остава открита част от страничната зона. В комплекта обаче има и аксесоари, които позволяват закриването на тези зони за пълноценно VR изживяване.

Каква е ситуацията с един от най-важните елементи, дисплеите? В това отношение новият Quest Pro залага на два LCD QLED панела с технология за локално затъмняване. Налично е решение за персонализирано хардуерно управление на 500 диода, включително и софтуерно решение, с което се постига до 75% подобрение при контраста. Екраните също така са с 37% по-висока гъстота на пикселите и с 10% повече пиксела на градус. Поддържа се и с 30% по-широка цветова гама.

Акцентът при новия шлем определено е в сферата на смесената реалност, като за целта са въведени цели 10 камери. 5 насочени навън и 5 навътре, като всеки сензор е цветен и с 4 пъти по-висока резолюция спрямо тези при Quest 2. Всички това позволява по оптимално разпознаване на околната среда, показване на картина от нея, но и проследяване на очите и израженията на лицето. Последните функционалности са много важни по отношение на пресъздаването на по-реалистични аватари. Според компанията, събраните от сензорите данни се съхраняват локално на шлема.

С Meta Quest Pro идват и нови контролери, което е напълно очаквано. Те са с името Quest Touch Pro и разполагат с вътрешни сензори, които също проследяват движенията. Освен това дизайнът е с подобрена ергономичност и също така има подобрение при вибрационните ефекти. Добрата новина е, че контролерите са съвместими и с Quest 2, каот самостоятелната им цена е 300 долара (почти 600 лв.) В комплект с шлема и контролерите идва и зарядна станция с 45W адаптер, което позволява едновременното зареждане и на трите продукта.

На фона на всичко това, очаквано цената на новия Meta Quest Pro не е хич ниска, като той се очаква от 25 октомври за 1500 долара (близо 3000 лв.). За съжаление поне на този етап няма възможност за директна поръчка от България.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !