„Най-дългоочакваният“ смартфон на 2022 г. – Nothing Phone (1)

Павлин Луканов Последна промяна на 13 юли 2022 в 00:41 3815 0

Nothing Phone 1

Снимка Nothing

Nothing Phone 1

Един стартъп успя да разбуни духовете на смартфон сцената. Компанията Nothing представи най-сетне своя дългоочакван първи умен телефон – Phone (1). Умелата маркетинг кампания привлече вниманието към новия модел, въпреки, че голяма част от информацията за него беше представена или „изтече“ в дните преди официалната премиера.

Това не е случайно, защото зад бранда Nothing стои Карл Пей – един от съоснователите на OnePlus. Китайският бранд дълго време беше първи избор на най-запалените фенове на Android и на технично ориентираните хора. След все по-голямото му поглъщане от Oppo, OnePlus постепенно започна да губи чара си и да задоволява претенциите на масовата публика.

Затова Nothing Phone (1) се очакваше да поеме нишата на OnePlus – убиец на флагмани, с премиум хардуер, но на сравнително достъпна цена. Предварителната информация обаче потвърди само последното, като новото устройство е позиционирано в сегмента под 1 000 лева или при достъпните флагмани. Отличителната черта е в дизайна, който следва тенденциите на предходните продукти на Nothing – прозрачните слушалките Nothing Ear (1).

Отличителен дизайн

Следвайки тази линия, Nothing Phone (1) разполага с напълно прозрачен заден панел. Той не е първият, който разчита на подобно решение на пазара, но в момента е един от малкото с подобен дизайн. Уникалната част от новия модел се крие под прозрачния гръб. В него имаме специална светлинна система, която обаче е програмирана да работи в зависимост от нуждите на смартфона.

Това се постига чрез Glyph интерфейсът, който се състои от LED елементи, с които се показва полезна информация, свързана с някои функционалности. Така например при зареждане, се появява индикатор за нивото на заряд, а при реверсивно безжично зареждане има също отделен стил на показване. Сигнализацията се синхронизира и с тоновете на звънене. Голяма част от тези елементи, могат да се персонализират и настроят от потребителите през разработения интерфейс за Android.

Средните показатели

Моделът има рамка от рециклиран алуминий и подсилено стъкло Gorilla Glass 5 при екрана и на гърба, като има и сертификация IP53. Що се отнася до дисплея, използван е OLED панел с диагонал 6.55 инча, резолюция Full HD+ (1080 x 2400 пиксела), пикова яркост 1200 нита и честота на опресняване 120 Hz. Освен това има отчитане на допир до 240 Hz и поддържа стандарта HDR10+.

В основата на модела е чипсетът от високия среден клас, Snapdragon 778G+. Конфигурациите варират между 8GB и 12GB RAM, както между 128GB и 256GB място за съхранение. Заложено е на батерия с капацитет 4500 mAh, като се поддържа бързо зареждане с мощност до 33W. Така пълното зареждане отнема малко над час. Освен това е възможно и безжично зареждане до 15W, като тук зареждането отнема два часа. От комплекта на телефона липсва зарядно устройство, като компанията продава 45W адаптер за 35 евро.

Nothing Phone (1) залага на двойна основна камера, като са използвани 50MP (f/1.88) сензор Sony IMX766 1/1.56" с OIS и 50MP (f/2.2) сензор Samsung JN1 1/2.76", който има широкоъгълна леща и постига зрително поле от 114 градуса. За селфита е заложено на 16MP сензор, който е поставен в отвор в екрана.

Под дисплея има и вграден скенер на отпечатъци, но няма яснота дали е ултразвуков или оптичен. В софтуерно отношение е използвана Nothing OS (1), която е на базата на Android 12. Този интерфейс не е с тежки добавени елементи и са подсигурени 3 години обновления на операционната система, както и четири за сигурността.

Продажбите на модела започват на 16 юли, като в продължение на пет дни той ще е наличен само в специалния магазин на компанията в Лондон. След това на 21 юли той ще е наличен през сайта на компанията и при търговски партньори. Цените на Nothing Phone (1) варират от 469 евро за версията с 8GB RAM и 128GB за файлове, през 499 евро за тази с 8GB + 256GB и достигат 549 евро за 12GB + 256GB.

Новият модел определено буди интерес, основно по отношение на дизайна си и конкретно LED светлинната система. Освен това обаче изглежда е постигнат баланс при хардуера, макар и на по-висока от типичната цена за смартфони с подобна конфигурация. Предстои да видим дали първото начинание на технологичния стартъп при смартфоните ще се окаже успешно, а това ще стане ясно сравнително скоро.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !