НАСА ще тества своята планетарна защита чрез удар по астероид

Offnews Последна промяна на 05 октомври 2021 в 17:19 844 0

NASA Invites Media to Launch of Double Asteroid Redirection Test

НАСА обяви датата на началото на на най-зрелищната мисия в своята история. На 23 ноември тази година космическият апарат DART от първо поколение ще направи опит за промяна на траекторията на двоен астероид. Това ще стане с помощта на ракетата Falcon 9 на космическата компания SpaceX на Илън Мъск. Това ще бъде учебна мисия, в която засега няма да се използват ядрени бомби. Върху астероида ще бъде въздействано само с помощта на кинетичната енергия на космическия апарат. Всичко ще се излъчва в режим на реално време от телевизионния канал NASA TV, както и в уеб сайта на американската космическа агенция.

За разлика от блокбастъра Армагедон с Брус Уилис, в мисията DART засега не се предвижда използването на ядрени мощности. Това ще бъде една репетиция, с която ще бъдат проверени способностите на земните жители да променят траекторията на голям астероид по предсказуема и предварително изчислена траектория. Ръководството на този проект се осъществява от координационното бюро на планетарната отбрана на НАСА.

В рамките на тази мисия в космоса ще бъдат изведени два безпилотни летателни апарата, които трябва да достигнат астероида Didymos. Първи ще стартира DART, който НАСА нарича кинетичен импактор и който трябва силно да удари астероида. Размерът на по-голямата част на този астероид е 780 метра, а дължината на неговата по-малка част е около 160 метра. Те се въртят около един общ център на масите, подобно на двойна звездна система.

Импактторът с маса 555 кг ще се вреже в астероида със скорост 6,6 километра в секунда и трябва да промени неговата траектория с част от процента. Счита се, че това е достатъчно за съществена корекция на траекторията на астероида.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !