Как да се защитим от злоупотреба с личните ни данни в мрежата

Мария Иванова Последна промяна на 25 ноември 2022 в 11:21 2740 0

Cyber security

Снимка Pixabay

Как да се защитим от злоупотреба с личните ни данни в мрежата

В наши дни можем лесно да пазаруваме през компютъра у дома или да управляваме банковата си сметка през телефона, докато се разхождаме в парка. Често обаче не се замисляме колко много лична информация споделяме в интернет, а това ни превръща в потенциална жертва на киберпрестъпления като разбиване на пароли, незаконен достъп до данните ни, заразяване с компютърни вируси, кражба на самоличност и други заплахи.

Начините, по които могат да бъдат откраднати личните ни данни, включват нерегламентиран достъп до нашия компютър или отделни приложения, работещи на него, заплаха, свързана с мрежата, която използваме, както и с отсрещния сайт/сървър, който достъпваме. Но не са редки и случаите на атаки чрез социален инженеринг, при които се използва по-скоро психология, отколкото технически методи. Респективно последиците от кражбата на лични данни могат да варират от загуба на акаунт в социалните мрежи или имейла, през неоторизиран достъп до конфиденциална информация, кражба на пари от банковата ни сметка, до по-сериозни заплахи като например възможност за прехвърляне на фирми или недвижими имоти без наше знание и т.н.

Ето и някои основни съвети какво да направим, за да предотвратим кражбата на лични данни в мрежата и към кого да се обърнем, ако все пак се случи.

Не използвайте една парола за всичките си акаунти

За да ограничите щетите за вас при евентуален пробив и прихващане на пароли, специалистите съветват да използвате различни пароли за всеки свой акаунт. Най-добре е те да са “силни” т.е. дълги и да съдържат поне една цифра, главна буква и специален символ. Избягвайте да ги обвързвате с ваша лична информация като например името, рождения ви ден, телефонния ви номер или други данни, които са непосредствено достъпни в социалните мрежи, защото така паролите ви лесно могат да бъдат отгатнати.

Как да се предпазим от фишинг

Един от най-често срещаните видове киберпрестъпления е т.нар. фишинг (от англ. phishing - риболов). При него недоброжелатели се опитват да подмамят потребителите на свързани с интернет устройства да предоставят своя поверителна информация. За целта обикновено се използват като примамка електронната поща или други често употребявани от жертвата средства на комуникация.

Можете например да получите фалшив имейл, който изглежда, че идва от банката ви, но всъщност е изпратен от кибер престъпници. Темата на писмото обикновено е привличаща вниманието като например: "Вашата сметка е временно блокирана". В съобщението може да ви се каже да кликнете върху връзка, след което да въведете лична информация като например данни за вход, номер на банкова карта, адрес, телефонен номер, ЕГН и др. След това въведената информация може да се използва за кражба на самоличност или неоторизиран достъп до онлайн банкиране. Ето защо специалистите по киберсигурност съветват, ако получите подобно електронно съобщение, да го изтриете незабавно.

Бъдете внимателни за действията си в социалните мрежи

Чрез публикациите, харесванията и коментарите на потребителите също може да се събере огромно количество информация, която да помогне на хакерите да подготвят поредния си удар. Ето защо една от най-добрите мерки за безопасност е да не публикувате имейли и телефонни номера публично в социалните мрежи, както и да не споделяте друга чувствителна информация като вашето местоположение, роден град, рожден ден, имена на роднини, кога и къде ще пътувате и др.

Обикновено по празниците се отпускаме и споделяме повече информация в социалните мрежи. По този начин обаче се поставяме в риск, защото кибер престъпниците могат да използват тази информацията, за да пробият нашата защита. Добра идея е да проверите настройките си за поверителност в социалните мрежи, за да сте наясно кой вижда вашите публикации.

Използвайте публични Wi-Fi мрежи с повишено внимание

Повечето безплатни обществени Wi-Fi мрежи имат много слаби мерки за сигурност. Това означава, че други хора, използващи същата мрежа, могат лесно да получат достъп до вашата дейност и съответно - конфиденциална информация. Препоръчително е, когато пазаруваме или използваме онлайн банкирането си, да го правим у дома или през друга надеждна мрежа.

Не изтегляйте приложения от съмнителни източници,

защото има вероятност те да съдържат вируси или друг зловреден софтуер, съветват още специалистите. Те не само могат да съдържат уязвимости, а също и да събират вашата лична информация, която може да бъде използвана нерегламентирано. При кражба на самоличност например може да бъде направена банкова измама или друго престъпление, което да изглежда, че е извършено от името на жертвата.

Къде да подадем сигнал в случай на киберпрестъпление

Ако на компютъра ви е бил инсталиран зловреден софтуер, е важно бързо да го откриете и премахнете, за да му попречите да открадне още информация. След това трябва незабавно да промените паролите на всичките си устройства, както и да се свържете с вашата банка, която може да блокира картите и сметката ви, за да предотврати източването им. Можете да направите екранни снимки на нанесените щети, които могат да послужат като доказателства пред застрахователната ви компания и полицията.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !