Как да използваме Android смартфона като GPS устройство за проследяване

OFFNews Последна промяна на 18 юли 2022 в 15:28 12466 0

Find My Device

Снимка Google

Find My Device

Имате нужда от GPS тракер? Всеки смартфон разполага с GPS модул за сателитна навигация. Така, можете да използвате телефона си, особено ако е базиран на операционната система Android. Има няколко лесни начина, да превърнете своя смартфон в импровизирано устройство за GPS проследяване.

Модулът за сателитна навигация е изключително полезен когато се налага да откриете вашето любимо мобилно устройство, ако сте го изгубили или е откраднато. Да не говорим колко е полезен за навигация докато шофирате. Всички го харесват, понеже работи дори и когато няма интернет връзка. Необходимо е само предварително да изтеглите необходимите карти преди началото на пътуването.

Но какво ще кажете за използването на Android смартфона като GPS тракер? Това може да не е най-добрият и най-надежден вариант и има някои специфични недостатъци. Но е най-лесният и достъпен начин, поради факта, че всеки разполага със смартфон в днешно време, а има и достъпни модели за под 300 лева. Ако подобно решение ще ви влезе в употреба има няколко метода да трансформирате телефона си в GPS тракер. Единият е вграден в самата операционна система, а останалите изискват инсталацията на допълнителни приложения. Използването на GPS тракер може да бъде полезно, като например възможност да се наблюдава местоположението на децата, домашни любимци и др.

Проследяване с вградените функции на Android

Почти всички Android устройства, излезли след 2014 г. включително поддържат интегрираната в самата платформа функция Find My Device. Тя е позната по-рано и като Find My Android. Тази услуга непрекъснато обозначава местоположението на вашето устройство и препраща информацията към сървърите на Google. По този начин интернет гигантът винаги знае къде се намира вашият телефон, но е и много полезна функция, ако случайно сте го изгубили.

Остава да използвате уеб интерфейса на Google, за да видите къде точно се намира вашето устройство във всеки един момент. Да подчертаем, че тази функция работи само ако имате Google акаунт и сте се логнали в него.

Активиране на Find My Device в Android устройството

  1. Влезте в настройките на мобилното устройство
  2. Изберете Пароли и сигурност (Passwords and security)
  3. След това изберете Поверителност (Privacy)
  4. Кликнете върху Find My Device
  5. Стартирайте функцията в следващата страница

Тези стъпки е възможно да са малко по-различни при различните Android устройства, но са почти еднакви. Ако не можете да намерите функцията Find My Android, можете да влезете в настройките и да я потърсите в лентата за търсене. Да напомним, че Find My Device съвсем не е само тракер, а дава възможност за отдалечено управление на устройството. Като това е разработено с цел, да се помогне на потребителя в случай на кражба на смартфона.

Как се използва Find My Device

Елементарно е. След като функцията е активирана е достатъчно да се стартира уеб браузър, да се влезе в същия Google акаунт, с който сте влезли в смартфона. След, което да посетите онлайн услугата на Google за намиране на мобилното устройство (www.google.com/android/find).

След като влезете, трябва да изберете устройството, което искате да намерите (ако са няколко) и Find My Device ще покаже последното известно местоположение. Както и допълнителна информация, като преди колко време е било забелязано устройството на това място, дали има интернет връзка и колко е изтощена батерията.

Точността е достатъчно висока, особено в градска среда - до 20 метра в региони с влошена GPS видимост. В сградите точността е по-ниска, поради по-трудното проникване на сателитния сигнал.

Други решения

Ако поради някакви причини не харесвате Find My Device винаги можете да използвате някоя от многобройните алтернативи, налични в Google Play Store. Тези приложения са лесни за инсталиране и не е необходимо да се прави нищо друго освен създаването на акаунт. Две от най-препоръчваните подобни решения са
Life360 и Prey.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !