Как да прехвърлим приложения от вътрешната памет към SD карта при Android

Стоян Ненов Последна промяна на 25 октомври 2022 в 15:33 4713 0

Mobile Apps

Снимка Rami Al-zayat/Unsplash

Как да ползваме SD карта като вътрешна памет

Притежателите на бюджетни смартфони с по-малко вградена памет често срещат един досаден проблем – при инсталация или актуализация на приложение да се появи съобщение за недостатъчно място. Съответно потребителят трябва да избере дали да изтрие старо приложение, други файлове или просто да не инсталира новото. Android обаче предлага и друга възможност – приложенията да бъдат инсталирани или преместени в допълнителна microSD карта, съобщава MakeUseOf.

Използването на microSD карта е една от атрактивните възможности на Android и огромна част от смартфоните предлагат слот за такава. Извън очевидните предимства, това има и своите недостатъци. Например microSD картите са по-бавни от вградената памет. Освен това при изваждането им от телефона, се губят и данните, а някои приложения може да не работят добре.

SD като вътрешна памет

И все пак, ако човек не планира честа смяна на microSD картата в телефона си, може да я използва като добър допълнителен капацитет за файлове и програми. Не всички приложения могат да бъдат преместени, тъй като това е функционалност, която трябва да се поддържа изрично.

Дори и това може да бъде заобиколено обаче, тъй като последните няколко версии на Android позволяват microSD карта да се използва като вътрешна памет. За целта обаче тя трябва да бъде форматирана през менюто с настройки в секцията Хранилище (Storage). От там може да се избере самата карта и настройки за нея, като да се натисне опцията „форматирай като вътрешна памет“ (Format as internal). Тази стъпка не е задължителна, но улеснява процеса по инсталиране и местене на приложения в картата занапред и не всички Android смартфони я поддържат.

Как да преместим самите приложения

Дори и телефонът да не поддържа горната стъпка, пак е възможно за (някои) приложения да бъдат преместени в SD картата. При това дори след като вече са инсталирани.

За целта трябва да се отвори основното меню с настройки на телефона и да се потърси секцията за Управление или Мениджър на приложенията (името ѝ може да е различно в зависимост от модела и производителя на телефона).

Следващата стъпка е да се избере приложението, което трябва да се премести. От появилото се меню се избира и опцията Storage (Памет). Ако приложението поддържа преместване, ще се появи опцията Change (промени) и може да се избере SD Card като вариант. Натискането на Move ще започне процеса по преместване. Този метод е съвместим с Android 9 и нагоре.

За Android 8 процесът е сходен. Разликата е единствено, че трябва да се избере секцията Storage used (Използвано хранилище) в менюто на приложението, което отново е достъпно през Мениджъра на приложения. И тук, ако програмата не поддържа местене в SD карта, тази опция просто няма да е видима.

Ако все пак човек много държи да премести дадено приложение, може да прибегне до алтернативни методи. Например програмата Link2SD позволява преместване на практически всички приложения от вътрешната памет в SD карта. Условието е обаче телефонът да е „руутнат“, т.е. да е с отключени защити за модификация на ядрото. Това е сравнително популярна практика, която дава възможност за повече персонализация и промени на Android, но е и по-рискова от гледна точка на сигурността, затова не се препоръчва за масовия потребител.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !