CES 2023: Intel представи 13-то поколение процесори Intel Core

Стефан Николов Последна промяна на 05 януари 2023 в 10:02 1969 0

Intel Raptor Lake CPU

Снимка Intel

Новите чипове носят "хищническото" кодово име Raptor Lake

На най-голямото световно изложение за потребителска електроница CES 2023 в Лас Вегас Intel представи пет серии мобилни процесори Core от 13-то поколение. Те варират от чипове с висока производителност до такива със свръхниска консумация на електрическа енергия. Новото портфолио процесори на технологичния гигант варира с такива от 4 до 24 физически ядра и консумация (TDP) от 5 до 75 W. Чиповете носят и "хищническото" кодово име Raptor Lake.

Високопроизводителните серии HX, HK и H

Най-бързите процесори за лаптопи са от серията HX. Intel представи общо 9 нови процесора от сериите HX и H с от 10 до 24 ядра. Корпорацията за първи път предлага подобен брой ядра в своите мобилни решения, но моделите с мощност 55 W не са съвсем стандартни. В серията HX се използват десктоп чипове с голям брой ядра, но с твърде ограничена графична производителност. Освен това, в режим турбо HX процесорите могат да достигнат максимална консумация 157 W, което е с 42 W повече в сравнение със серията H.

Флагманският процесор Core i9-13980HX разполага с 24 физически ядра с максимална тактова честота до 5,6 GHz. Но чиповете i9-13950HX и i9-13900HX не са много по-бавни и работят с честоти съответно 5,5 GHz и 5,4 GHz. Интерес представлява и процесорът Core i7-13850HX с интересна конфигурация от 20 физически/28 логически ядра. Причината е, че чиповете Raptor Lake включват както процесорни ядра с висока производителност, така и икономични ядра, но само високопроизводителните ядра могат да работят като логически ядра. От тази серия само 4 процесора поддържат работата с DDR5-5600 оперативна памет.
Процесорите от серията HX са предназначени предимно за най-мощните геймърски лаптопи и мобилни работни станции, а сериите H и HK са подходящи за по-масовите мобилни устройства.

Сериите P и U с ниска консумация

Тази серия включва 4 процесора от серия P, 9 чипа от серия U и 1 специализиран CPU с име U300. Ядрата варират от 5 (1 бързо P ядро плюс 4 икономични Е ядра) до 14 физически/20 логически ядра. Процесорите от сериите P и U са подходящи за универсалните лаптопи за бизнеса и за ежедневно използване, за които не е необходима висока изчислителна мощност.

Бюджетните процесори от серия N

Икономичната във всеки един смисъл на думата серия N технически не е част от фамилията Core от 13-то поколение. Това е отделна фамилия процесори на Intel, които са наследници на на предишните Celeron/Pentium.

Процесорите с 4 и 8 ядра се базират на архитектурата Alder Lake-N. На практика, това са си икономичните Е ядра, използвани в мощните чипове, изброени по-горе. Тук вместо TDP коефициента Intel директно указва максималната консумация, която е в диапазона от 6 до 15 W. тези чипове са подходящи за компютърни системи от съвсем начално ниво.

Обновена класификация

Това е съществено допълнение към процесорите Core от 13-поколение, което включва чипове с TDP под 125 W. Ето как изглежда обновената класификация на новите десктоп процесори на Intel:
• 1XX00 KS – специална версия (150 W)
• 1XX00K – свободен множител за овърклок (125 W)
• 1XX00 KF – свободен множител, но без интегрирана графика (125 W)
• 1XX00 – блокиран множител (65 W)
• 1XX00 F – блокиран множител, без интегрирана графика (65 W)
• 1XX00 T – икономична версия (35 W)

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !