Как да изтеглите и използвате офлайн карти на вашите мобилни устройства

Мария Иванова Последна промяна на 13 ноември 2023 в 12:10 3362 0

Car map

Снимка Antony Freitas/Unsplash

Как да изтеглите и използвате офлайн карти на вашите мобилни устройства

Мобилните технологии играят все по-важна роля в забързаното ни ежедневие. Една от ключовите функции, които предлагат смартфоните, е възможността за изтегляне и използване на навигационни офлайн карти.

Тя е особено полезна, когато пътуваме в райони с ограничен достъп до интернет или когато искаме да спестим изразходването на мобилни данни. Предлагаме ви няколко лесни стъпки, които можете да следвате, за да изтеглите и използвате карти на вашите iOS или Android устройства.

За потребители с iOS устройства

Ако разполагате с iPhone с операционна система iOS 17 или по-висока версия, можете да изтеглите приложението Apple Maps дори и да се намирате в офлайн режим. Имате възможност да изберете определен район, за който да получите подробни указания за придвижване при шофиране на автомобил, ходене пеша, каране на велосипед или возене в градския транспорт. Можете дори да видите очакваното време за пристигане и да намерите рейтинги за намиращите се в близост забележителности.

Очаквано офлайн картите заемат място за съхранение в устройството, но Maps винаги показва колко място ще използва дадена карта, преди да я изтеглите. Въпреки че офлайн картите не се синхронизират между вашите устройства, можете да ги разглеждате с Apple Watch, когато смартфонът ви е включен и е в Bluetooth обхват с часовника.

Опцията за изтегляне на офлайн карти работи и с Apple Maps на iPad. Тази възможност може да е удобна, ако имате таблет само с Wi-Fi и искате да го използвате, за да преглеждате упътвания в колата си или на друго място.

А ето и как да изтеглите карти на вашите устройства с iOS, които след това можете да използвате офлайн:

1. Актуализирайте смартфона си

Уверете се, че използвате iOS 17 или по-висока версия на вашия iPhone. Отидете в Settings (“Настройки”), кликнете на General (“Общи”) и изберете Software Update (“Актуализация на софтуера”). Ако устройството ви не е актуализирано, от тук ще можете да изтеглите и инсталирате най-новата версия.

2. Търсене на местоположение

Има няколко начина за изтегляне на карта на определен район. Един от тях е като я потърсите. За целта отворете приложението Apple Maps и въведете региона, града, адреса или забележителността на дестинацията си в полето за търсене. Ако районът се поддържа за офлайн използване, до резултата от търсенето се появява бутон “Изтегляне”.

3. Изтеглете картата за показаното местоположение

Ако местоположението се появи на екрана след търсене, докоснете бутона “Изтегляне”, за да изтеглите картата му. В някои случаи трябва да кликнете върху бутона “Още” и след това да докоснете “Изтегляне на карта”.

4. Изтегляне на нова карта

Докоснете иконата на профила си вдясно от полето за търсене и изберете Offline Maps.
На следващия екран докоснете “Изтегляне на нова карта”. След това можете да изберете местоположение от последните си търсения или да въведете ново в полето за търсене в горната част.

5. Нагласете и изтеглете картата си

Какъвто и метод да използвате за намиране на местоположението, на следващия екран се показва поле за подчертаване на избраната от вас област. Можете да намалите площта или да промените позицията на областта, която искате да изтеглите. Обърнете внимание на размера на картата. Когато сте готови, докоснете “Изтегляне”.

6. Преглед на изтеглената карта

Ако нямате интернет на вашия iPhone и искате да получите достъп до някоя от изтеглените си карти, отворете приложението Maps и потърсете местоположението, което сте изтеглили. След това можете да видите картата на района, както и да увеличавате и намалявате или плъзгате областта по екрана.

7. Получаване на указания

Можете също така да получите указания за маршрута от една точка до друга в рамките на изтеглената област. Докоснете бутона “Посоки” и въведете началната и крайната си точка. Докоснете Go (“Отиди”), за да генерирате и да видите указанията "завой по завой".

8. Преглед на подробности за фирми и забележителности

В полето за търсене можете да въведете името на бизнес или забележителност, намиращи се в изтеглената област. На следващия екран ще получите информация за работното им време, рейтингите, данните за контакт и др.

9. Настройване на офлайн карти

Можете да коригирате някои настройки за офлайн картите. В долната част на екрана Offline Maps (“Офлайн карти”) докоснете опцията Downloads (“Изтегляне”) и посочете дали искате да изтегляте карти само през Wi-Fi или през Wi-Fi или с мобилни данни. Поддържайте включен превключвателя за “Автоматични актуализации”, за да получавате всички актуализации на дадена карта.

Включете превключвателя за Optimize Storage (“Оптимизиране на съхранението”), ако искате изтеглените карти, които не сте използвали от известно време, да се изтриват автоматично. И включете превключвателя за Only Use Offline Maps (“Използвай само офлайн карти”), ако искате да използвате изтеглените си карти дори, когато имате достъп до интернет.

За потребители с Android устройства

За да изтеглите карти за офлайн употреба на вашето Android устройство, можете да следвате следните лесни стъпки:

- Отворете приложението Google Maps на вашия смартфон или таблет.
- Кликнете върху вашия профил в горния десен ъгъл.
- Изберете Offline maps (“Офлайн карти”).
- Натиснете Select Your Own Map (“Изберете своята собствена карта”).

При изтегляне на карта, се уверете, че сте избрали правилната област, която искате да изтеглите. Можете да приближите или отдалечите, за да фокусирате правоъгълника върху областта, която искате да изтеглите.

- След като го позиционирате правилно, натиснете Download (“Изтегляне”).

След като завършите изтеглянето, използвайте приложението Google Maps точно както обикновено. Ако вашата интернет връзка е бавна или липсва, офлайн картата ще ви насочи към вашата дестинация, стига целият маршрут да е в нейните рамки.

Имайте предвид, че офлайн картите заемат място на вашето устройство. Затова преди да изтеглите карта, проверете с колко свободно място разполагате.

Изтеглянето на карти може да използва голям обем данни. Ето защо, за да спестите мобилни данни, използвайте Wi-Fi връзка, когато го правите. Картите се променят постоянно. За да имате най-актуалната информация, редовно актуализирайте изтеглените си офлайн карти.

Имайте предвид също, че когато сте офлайн, не можете да получавате информация в реално време за движението или насоки за алтернативни маршрути в случай на задръствания например.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !