Кои са EnduroSat, които пратиха български сателит в космоса

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 05 януари 2023 в 16:59 14990 0

EnduroSat

Снимка EnduroSat

EnduroSat – българската следа при малките сателити

В първите дни на 2023 г. SpaceX прави поредното изстрелване на своята ракета за многократна употреба Falcon-9. Този път на борда ѝ има и товар с български произход – това е микросателит на родната EnduroSat. Той има голямо значение, не само защото подобни малки спътници набират популярност, но и защото е един от първите търговски такива на компанията.

Добрите новини продължават, защото следващите няколко партиди от подобни сателити вече имат клиенти. Историята на EnduroSat показва, че българските стартиращи компании могат да се реализират на глобалните пазар и да предлагат високоиновативни продукти. Идеята обаче трябва наистина да бъде напредничава и с добър бизнес модел. Нещо, което за момента EnduroSat потвърждава и засега е сред някои от успешните български стартъпи.

Бавното и трудно начало

Компанията е основана през 2015 г. от Райчо Райчев, който продължава да е и главен изпълнителен директор. Той самият започва развитието на идеята от преди това – като създава програмата „Космически предизвикателства“ през 2010 г. Това е образователна програма, която си партнира с различни институции за споделянето на идеи и проекти свързани с разработването на космически проекти.

Вследствие на нея Райчев решава да пренесе нещата на следващото ниво – създаването и развитието на компания за наносателити. Така, през 2015 г. се ражда EnduroSat. Идеята намира съмишленици и се появяват първите инвеститори, които да я финансират. Това са основателите на финтех компанията Trading 212 – Иван Ашминов и Борислав Недялков, както и тези на гейм разработчикът Imperia Online – Доброслав Димитров и Мони Дочев.

През 2017 г. към тях се присъединява фондът за рискови инвестиции NeoVentures на Павел Езекиев, който влага 1 млн. евро в новия проект. В същата година, EnduroSat „опипва“ пазара, като първоначално създава компоненти и подсистеми за сателити. Разработва, произвежда и продава захранващи и комуникационни модули и постепенно разширява портфолиото си от продукти. Този „пълзящ“ начин се оказва най-бързият път за рентабилното производство на цял сателит.

По нов начин в стара индустрия

В рамките на същата 2017 г., EnduroSat започва работа по изграждането на пълноценен спътник. Българската компания прави и нещо нетипично за сателитната индустрия по дотогава. Тя създава онлайн конфигуратор, в който потенциалните клиенти могат да си персонализират наноспътника и да видят колко ще им струва. Практиката дотогава е подобни калкулации да се правят едва след запитване и то персонализирани.

Още тогава обаче бизнес идеите на EnduroSat е друга. Основната е в предлагането на извеждането на достъпни сателити в орбита, като се разчита на малък размер за намаляване на разходите и модулност, за по-висока ефективност. Българският стартъп отива дори по-надалеч – той позволява на клиентите да поръчат и само определени модули от спътник, който ще бъде изстрелян. Така един сателит може да се използва от няколко компании едновременно, което допълнително да свали цената.

EnduroSat определят този модел като „споделена сателитна услуга“ (Shared Satellite Service). Хардуерната модулност, не е единственото предимство за постигането на този ефект. Сателитите са софтуерно дефинирани, тоест голяма част от функциите могат да се изменят чрез промяна на параметрите, без да се налага пълна преконфигурация на машината. Което дава пълна свобода на клиентите за типа товар, който могат да изведат в орбита.

Те могат да варират от метеорологични сензори, през научни датчици, до комуникационни средства. Последното има най-голям потенциал за търговско разгръщане, особено покрай успешното развитие на Starlink на Илон Мъск.

Първите изстрелвания и успехи

Концепцията постепенно започва да се реализира. През май 2018 г. EnduroSat изстрелват първия си тестов спътник – EnduroSat 1. Той е с размерите на кубче „Рубик“ и целта му е да се тестват комуникационните му способности и редица по-малки компоненти, които разработва компанията. По-важното е, че мисията демонстрира реалните възможности на EnduroSat да извежда сателити в околоземна орбита.

Година по-късно през 2019 г., компанията осигурява 1.2 млн. евро по европейската програма „Хоризонт 2020“. Със средствата е изградена наземни станции за управление и контрол. През пандемичната 2020 г. NeoVentures добавят финансиране от 300 хил. евро. Покрай тях, германският фонд за рискови инвестиции Freigeist Capital влага 2 млн. евро, с което свежият капитал за компанията продължава да тече.

Бурен растеж

Истинската финансова инжекция обаче идва през 2021 г., когато Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви, че влага до 10 млн. евро в EnduroSat. Свежият капитал дава тласък на българската компания и тя вече може спокойно да развива бизнес идеите си. През юли 2021 г. е изстрелян Spartan – първият търговски сателит изграден по цялостната визия на дружеството.

Изминалата 2022 г. EnduroSat прави истинска „жътва“ от поръчки. Сред по-интересните е заявката на кенийската SayariLabs за извеждането на наносателита Taifa-1. Той трябва да бъде направен от българската компания и изстрелян чрез ракетите на SpaceX в края на 2022 г. (ОБНОВЕНА) От компанията обявиха, че извеждането на спътника е изместено за април тази година.

По-важното е, че Platform-1 е изстрелян в орбита в края на май 2022 г. Това е първият спътник със споделени модули и търговско обезпечение за EnduroSat. Извеждането на Platform-2 през януари тази година, потвърждава успеха на бизнес модела на компанията. Самото дружество вече има заявки и за следващите споделени спътници – Platform-3 и 4 са напълно заети и трябва да бъдат изведени в орбита до есента. Освен тях, до края на годината, EnduroSat планират да пуснат още три.

При успех, общият брой на търговските сателити на българската компания ще нарасне до шест. Което ще бетонира EnduroSat в областта на предоставянето на спътников капацитет на пазара. Все още ѝ липсва мащабите на Starlink, но услугата на Илон Мъск е насочена основно към телекомите в предоставянето на свързаност. Докато EnduroSat се фокусира върху по-широк кръг от потенциални клиенти. С което ще бъде интересно да проследим бъдещето ѝ развитие, като една от малкото иновационни компании с добри позиции на международните пазари.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !