Education+ и MetaLabs Engineering са победителите в "Академия за иновации 2024"

И двата отбора са с основателки жени - финасист и физик

OFFNews Последна промяна на 02 юни 2024 в 12:43 626 0

Innovation Starter

Снимка Innovation Starter

Education+ и MetalLabs Engineering са победителите в "Академия за иновации 2024"

Образователният стартъп Education+ – със студентките по “Финанси” и “Бизнес администрация” от Американския университет в Благоевград, Наталия Василева и Мария Николова са големите победители в предприемаческото състезание "Академия за иновации 2024". Те създават платформа за младежки възможности, която атакува проблема за студентската безработица в България и представя от “младежи за младежи" всички възможности за стажове, стипендии, платени младежки проекти по модерен и интерактивен начин в социалните медии.

Финалът на единадесетото издание на конкурса се проведе на 31 май и 1 юни в хотел Хилтън-София. Събитието за предприемачески идеи на студенти “Академия за иновации” е организирано от агенцията за иновации Innovation Starter. В тазгодишния конкурс за младежки предприемачески идеи участваха над 30 сериозни проекта, от които 9 достигнаха до финал. На първо място в  "Академия за иновации 2024" се класираха два отбора с равен брой точки.

Вторият отбор, който се класира с равен брой точки за първото място е MetaLabs Engineering със студентите от Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Мария Енева и Николай Николов. Те имат амбициозната задача да популяризират темата за метаматериалите в България. Метаматериалите са композитни материали с предварително зададени свойства и могат да правят невидими повърхностите, по-здрави конструкциите, по-гъвкави основите и още много, и тепърва ще навлизат в масова употреба, като по-щадящи природата и качествени заместители на изчерпващите се на нашата планета природни ресурси.

На второ място се класира биотехнологичният стартъп ENTHELA, който представиха студентите Ангел Христов, студент в специалност „Горско стопанство“ в Лесотехническия университет и Мартин Недев, студент в специалност „Бизнес и предприемачество“ в Американския университет в Благоевград. Работят върху биостимулант, на базата на бактерия, която се храни с азот, който да позволява на фермерите да заместят до 50% от употребата на азотни торове в земеделието, докато подобряват плодородието на почвата си без да губят от продукцията си.

На трето място остана отборът SPRI с идеята им за машина за 100% рециклиране и декомпозиране на соларни панели. Божидар Върбанов, студент в специалност “Автоматика, информационна и управляваща техника” в Минно-геоложки универитет “Св. Иван Рилски” и Мирослав Иванов, студент в специалност “Електромобили” във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София спечелиха журито с подробен финансов план, прецизна схема на проекта и отлично представяне на идеята.

Отборите финалисти печелят финансови и поощрителни предметни награди и участие в акселераторската програма на Innovation Starter.
Лекции на събитието изнесоха международни гости от Израел и Великобритания - Орен Симанян, инвеститор, предприемач, Основател на Colosseum Sport, Петя Рашева, съосновател на Stanford Club of Bulgaria, Мария Минерикова, директор „Бизнес развитие“ във Fetch.ai, лаборатория за иновации, базирана в Кеймбридж. Водеща на събитието беше Ива Дойчинова, радио журналист.

През 2024 г. "Академия за иновации 2024" се реализира с финансовата подкрепа на Европейска инвестиционна банка, Аурубис България, Vivacom, част от United Group, NESCAFÉ® Dolce Gusto®, ЛУКОЙЛ, Коника Минолта България, Пейсера България, Информационно обслужване АД и др. Проектът се организира в партньорство с 16 български университета и Съвета на Ректорите в България. Генерални медия партньори на събитието са: БНР, БТА, сп. Мениджър, JobTiger, Economic.bg, BG-mamma, Tech.OFFNews, BG-nauka.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !