Как да почистим лаптопа си

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 22 юни 2022 в 16:51 9152 0

Cleaning Laptop

Снимка Unsplash

Cleaning Laptop

Смартфоните може да са винаги с нас и да са се слели с личността ни, но истинският работен кон – буквално и преносно, сред потребителската електорника е лаптопът. Те са устройствата, които са неотлъчна част от повечето професии свързани с добавена стойност. В доста случай, са и основен източник на забавление и информация у дома.

Повечето от нас са свикнали да гледат на лаптопите като на самодостатъчна вещ. Която не изисква грижи, отвъд периодичното зареждане на батерията. Истината е, че редовната профилактика – физическа и софтуерна, както и правилната употреба могат да повишат живота на устройството и дори неговото представяне. В следващите редове ще се спрем на един от тези компоненти – хигиената или как правилно да почистим лаптопа си.

Стъпка 1: Подготовка за почистването

Той е от тези устройства, които работят ежедневно и дълго време – с цели часове, както за работа, така и за забавление. Така, те се превръщат в магнит за прах, отпечатъци или други мръсотии, особено ако се храните пред екрана. Една от най-лесните задачи е външното почистване.

Преди да започнете с него е добре да подготвите лаптопа за него, както и някои консумативи за процеса. Основната стъпка е да го изключите напълно – чрез Shut Down опцията, както и да го изключите от електрическата мрежа, ако го зареждате. Ако лаптопът е работил продължително време е добре да изчакате да изстине корпуса и екрана, в случай, че има нагряване. През това време вземте малко микрофибърни кърпи, изопропилов алкохол с концентрация между 90-100% и клечки за уши с тампон от естествен памук. В най-добрия случай може да подготвите и флакон със сгъстен въздух, ако имате под ръка.

Стъпка 2: Почистване на клавиатурата

След като разполагате с необходимите материали, а лаптопът е изключен и изстинал, можете да започнете с външното почистване. Първата „жертва“ е клавиатурата – един от най-замърсените компоненти в едно устройство. Тя е обект на непрекъснат допир, има движещи се части и служи като склад за всякакви боклуци.

Започнете с нея, като яизбъшете с микрофибърна кърпа, за да оберете праха. В случай, че имате под ръка флакон със сгъстен въздух, използвайте го като втора ниво на почистване, за да премахнете натрупаната прах от по-труднодостъпните места. Такива е пространството между тях. Следва дезинфекцията на клавиатурата. Тук основна роля има изопропиловия алкохол. Натопете в него клечките за уши и след това с нежни, но продължителни движения почистете всеки клавиш и пространството около него.

Стъпка 3: Почистване на екрана

Като е почистена външно клавиатурата следва екрана. За много хора, това ще е контрапродуктивно, защото първото нещо, което се набива на очи са отпечатъците от пръсти или праха по дисплея. За неговата поддръжка се изисква малко повече внимание. Това е така, защото неправилната поддръжка на екрана може да доведе до неприятни драскотини или дори до увреждане на матрицата.

Затова при неговото почистване се избягва използването на препарати, като в действие влиза основно микрофибърната кърпа. Чрез нея, с внимателни хоризонтални или вертикални движения, без силен натиск минавате екрана. При по-силно замърсяване, можете да навлажните леко кърпата и да повторите процедурата. В най-добрият случай, можете да инвестирате в специални дезинфекциращи кърпички за почистване на екрани. Те стават, както за телевизори, смартфони и лаптопи.

Стъпка 4: Почистване на корпуса

Дисплеят и клавиатурата са най-пипкавата част от външното почистване на лаптопа. Остава да направите това и с корпуса. Той е по-лесен, защото няма толкова деликатни компоненти или движещи се части. Тук отново влиза в употреба микрофибърната кърпа, като можете много леко да я напоите в изопропиловия алкохол.

Запомнете обаче, че НИКОГА не трябва да заливате или пръскате с течности директно лаптопа – независимо коя част почиствате. Също така, внимавайте с по-деликатни места, като говорители, сензори за пръстови отпечатъци, жакове и отворите за охлаждане.

Стъпка 5: Вътрешно почистване

Първите четири стъпки е препоръчително да ги правите поне веднъж в седмицата или в най-лошия случай – в месеца. Вътрешното почистване е ключово за поддържане на живота и правилната експлоатация на лаптопа. Както и за подобряване на неговата работа, защото се поддържат компонентите чисти и по-лесно се охлажда. Уловката е, че вътрешното почистване е труден и понякога рисков процес, за който е добре да имате стабилните технически познания. В най-добрия вариант е да инвестирате в професионалист, който да го извърши. При грешка може да се доведе до повреда на лаптопа и освен потенциалната му загуба – може да има заличаване на информацията в него. ВАЖНО – отварянето му извън оторизиран сервиз може да направи гаранцията му невалидна, ако е в такъв срок. Също така, повечето нови модели са с унибоди корпус, който наистина се разглобява от специалист.

Все пак, ако въпреки рисковете имате по-стар модел и се решите да го направите, се заредете с търпение и време. Първата стъпка тук е да изключите напълно устройството и ако е такова със сменяема батерия – да я махнете. Втората е да премахнете задния панел, като отвиете всички винтчета. Преди да го отделите, се уверете, че сте развили всички и не сте пропуснали някое.

След като премахнете задния панел на лаптопа, може да използвате сгъстен въздух, с който да почистите натрупания прах. Най-много мръсотия ще откриете при вентилатора и съответните решетки за охлаждане. Самото почистване става най-ефективно и безопасно чрез флакона със сгъстен въздух с леки и кратки натискания, насочвайки въздушната струя към компонентите. Най-добре е да започнете от центъра на лаптопа към отворите за въздух. При вътрешното почистване не трябва да използвате прахосмукачка. Не използвайте влажни или мокри кърпи! След почистването завинтете обратно задния капак и сте готови.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !