Как да направим видеоконферентните срещи по-професионални и продуктивни

OFFNews Последна промяна на 14 септември 2022 в 09:15 22098 0

Poly Studio R30

Снимка Poly

Poly Studio R30

Три огромни екрана с размерите на френски прозорци заемаха почти цялата стена. На всеки от тях е закачена HD камера. Пред тях – широка маса с конферентни микрофони. Така изглеждаха преди 10 години специално подготвените стаи за видеоконферентни връзки, които се ползваха само от най-големите корпорации, банки или висши държавни институции в богатите държави. Конкретното решение беше изградено от Cisco, а целта – да се имитира конференция на живо, но чрез видео връзка. Цената не ми беше казана, но определено беше в сферата на шест, ако ли не и седемцифрените суми. В долари, разбира се.

Благодарение на технологиите, развитието на пазара и в известна степен на пандемията, в момента почти всяка компания, фирма или дори специалист на свободна практика могат да организират подобна среща. Специално оборудваните зали са вече почти в историята, като връзката се осъществява от хола, верандата или офиса. От личния или служебен лаптоп, таблет или смартфон. Въпреки достъпността на този метод на общуване, професионалните решения продължават да предлагат редица предимства, които могат да бъдат оценени високо от света на бизнеса.

Добавена стойност

Естествено, 2022 г. сме и няма да говорим за отделени стаи с огромни телевизори, а за гъвкави и преносими решения, които могат да се използват бързо и лесно от служителите. Цените са само бегла прашинка от описаното преди десетилетие решение, а добавената стойност е насочена към повишаване на продуктивността.

Конкретно ще се спрем на няколко професионални решения на Poly, предлагани в България от Digital Box. Те включват два видео бара, един модел персонална камера и персонален дисплей. Първите са Poly Studio P15 и Poly Studio R30, които са подходящи за превръщането на настолен компютър или телевизор в конферентна машина. Персоналната камера Poly Studio P5 е насочена за лаптопи и работещи от вкъщи, а отделният дисплей Poly Studio P21 – за хора със засилен мултитаскинг.

Да го кажем директно – повечето вградени в лаптопите или таблетите уеб камери не струват. Селфи сензорите на смартфоните зависят изцяло от модела, но управлението на видеоконферентен разговор през телефон е последното нещо, с което искате да се сблъскате, освен ако не е крайно наложително. Предимствата на професионалните решения за видеоконферентна връзка са насочени в няколко сегмента. Това са качеството на картината и звука, изолация на страничния шум, допълнителни възможности на камерата и микрофона, както и специализирани функции в самото устройство.

Предимствата на камерите

Ако сега производителите на лаптопи се хвалят с 1080p уебкамери, то това е стартовата позиция на професионалните решения. Достъпната персонална камера Poly Studio P5 е такава, но при другите качеството на картината скача на 2160p (4К). Това е четири пъти по-детайлно от стандартните и предлага перфектен образ. Видео баровете на Poly Studio P15 и Studio R30 имат и функционалност за дигитално приближение, което е до петкратно. Предвид високата резолюция качеството на картината няма да падне осезаемо и това позволява да водите разговор дори отдалечени от компютъра, лаптопа или телевизора.

Изключителна полезна функция е фактът, че повечето сензори са широкогълни (120 градуса) и така могат да обхванат напълно по-голяма стая или конферентна маса. По този начин, в комбинация с приближението, с една камера ще може да се води ефективна видеоконферентна среща от цял екип с друг такъв. Предвид стремежът на компаниите да насърчават хибридния метод на работа, такова решение е идеално за тях.

Сред другите допълнителни функционалности е физическият затвор на камерата. Това е капаче, което се пуска пред обектива и не позволява да се използва сензора за нерегламентирано наблюдение. Безспорно предимство, ако ползвате някое от решенията вкъщи. Затова е интегрирано не само при видео баровете на Poly, но и в персоналната камера Poly P15.

По-кристален звук и умен софтуер

Всички професионални решения на Poly разполагат с насочени микрофони. Те осигуряват кристален звук дори ако се използват от известна дистанция. При видео баровете това важи допълнително, защото те са снабдени с цял масив от микрофони. Комбинацията от софтуера и филтрите на Poly позволява разговорите да се осъществяват дори от няколко метра. Системата Acoustic Clarity изолира страничния шум, премахва ехото и изчиства максимално гласа на говорещия.

При по-високия клас видео бар Poly Studio R30 изкуственият интелект засича кой говори и може автоматично да фокусира камерата към него. Той разполага и с Acoustic Fence, който симулира пространствен звук. Системата определя от коя страна идва гласът на човека при панорамен режим и го пуска съответно по левия или десния говорител. Двете функции са идеални за видео срещи между екипи в различни звена.

Интересни възможности има екранът Poly Studio P21. Той е специално оптимизиран за видеоконферентни срещи – има вграден USB хъб за включване на слушалки, бързи бутони за управление на звука, софтуерни добавки и дори безжично зарядно за смартфон или смарт аксесоари. Има оптимизирана камера 1080p с физически затвор, вградени микрофон и говорител. По-важното е, че той може да се използва като пълноценен втори монитор, когато не сте в среща. А когато имате видеоразговор, можете да ползвате основния си екран, за да вършите различни задачи или да гледате документи, свързани с него.

Неизменна част на бизнеса

Видеоконферентните разговори се превърнаха в неизменна част за всяка една съвременна компания. Професионалните решения, могат да премахнат различни пречки като лош звук, слаба камера или възможността да ползвате един видео бар в една зала за срещи за всички участници в нея. Докато тези от миналото заемаха специално оборудвани стаи, модерните вече могат да се пренасят в обикновена раница заедно с работния лаптоп. Решенията за бизнес конферентни разговори на Poly, предлагани в България от Digital Box, ще изгладят и оптимизират максимално този процес, като спестят време, усилия и нерви.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !