CHIPS влиза в сила или как САЩ инжектират 53 млрд. долара в производството на чипове

Стоян Ненов Последна промяна на 10 август 2022 в 13:39 6701 0

Chips and Science Act

Снимка US Congress

Chips and Science Act

Американският президент Джо Байдън подписа указа CHIPS, с който правителството ще осигури почти 53 млрд. долара за производството на чипове, съобщава CNET. Парите ще бъдат инвестирани през следващите пет години и имат за цел да помогнат на страната да си завърне лидерството в сегмента.

Това беше последната стъпка преди дългоочакваните мерки на САЩ за насърчаване на родното производство на чипове да влязат в сила. Вашингтон запази условието за предоставяне на субсидии на производителите, ако те не изграждат високотехнологични фабрики в Китай. Това срещна отпора на някои компании, като Intel например.

Освен пари, законът CHIPS and Science осигурява и други стимули за производителите. Те вече дават резултат, като Qualcomm ще инвестира 4.2 млрд. долара собствени средства за завод за процесори в Ню Йорк. Той ще бъде изграден в партньорство с GlobalFoundries.

Гигантът Micron също обяви, че ще инвестира 40 млрд. долара за производствен капацитет за памет и други полупроводници в САЩ. Само тази инвестиция може да увеличи пазарния дял на САЩ при чиповете за памет от 2% на 10%, отбелязва Белият дом.

Micron смята да инвестира цялата сума до 2030 г. Компанията ще създаде до 40 000 работни места в САЩ, от които 5000 ще са за висококвалифициран персонал. Първите чипове от новите мощности трябва да са готови през втората половина на това десетилетие.

По-рано тази година Intel обяви, че ще инвестира до 100 млрд. долара за нови заводи в Охайо. Първата фаза е в размер на 20 млрд. долара. Проектът ще разчита и на средства от новия закон, а политиците очакват, че CHIPS ще мотивира още стотици милиарди долари частни инвестиции.

„Законът CHIPS and Science ускорява нашите усилия да произвеждаме полупроводници тук. Америка изобрети полупроводника и този закон го връща обратно у дома“, коментира Байдън.

Статистиката показва, че през 1990 г. САЩ са произвеждали 37% от всички процесори по света. Според данни на Асоциацията на индустрията за полупроводници, сега делът е едва 10-12%. Същевременно в Източна Азия се произвеждат 75% от всички чипове за целия свят.

Законът CHIPS трябва да обърне тази тенденция, като осъзнава, че голяма част от продуктите вече използват чипове. Това са не само компютри и потребителска електроника, но и играчки, бяла техника и какви ли не други устройства и продукти. Той предвижда 39 млрд. долара директни субсидии за изграждане на нови мощности, както и 2 млрд. за гарантирането на по-стари модели чипове, които са нужни в автомобили и оръжия. Други 13.2 млрд. долара са заделени за обучение на работници, проучвания и разработки на нови технологии. САЩ правят и данъчен кредит в размер от 25% от инвестициите в оборудване за високотехнологичното производство.

Законът е следствие на глобалния недостиг на чипове, който показа на много държави, че имат сериозни проблеми с наличието на достатъчно собствен производствен капацитет. Европейският съюз също има планове да мотивира строенето на заводи за полупроводници, за да намали зависимостта си от други региони.

Всичко това е добре дошло за производителите, които могат да избират от множество оферти и възможности. Водещите компании се стремят да балансират присъствието си в няколко региона по света, което е от полза и за техните способности да осигуряват доставки независимо от евентуални проблеми в конкретен регион. Индустрията отдавна призовава за помощ и повече внимание от страна на институциите. Строенето на заводи за чипове е сложен, бавен и скъп процес, затова подобни мощности рядко биват изграждани без високо ниво на сигурност, че всичко ще е наред.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !