Новата версия на Windows 11 идва с по-голяма съвместимост с Android приложения

Мария Иванова Последна промяна на 21 септември 2022 в 12:46 1297 0

Windows 11 Update

Снимка Microsoft

Windows 11 Update

Софтуерният гигант Microsoft обяви, че пуска първата за тази година голяма актуализация на Windows 11. С нея идват редица подобрения в достъпността, сигурността и персонализацията на операционната система. Сред тях са вградена програма за редактиране на видео, нови опции за персонализиране на Старт менюто, както и съвместимост с над 20 хил. приложения за Android.

Подобрен потребителски интерфейс

Потребителите на актуализираната версия ще открият менюто Старт в центъра на екрана и ще могат да създават папка с приложения в него. За всички, които са свикнали да работят по няколко задачи едновременно, File Explorer получава възможност за добавяне на раздели с бърз достъп до скорошни файлове и всичко, което потребителят е отбелязал като любимо.

Windows 11 2022, както се нарича новата версия, идва и с допълнителни възможности за организиране на прозорците. Чрез функцията Snap, която до сега беше достъпна само за устройства със сензорни екрани, потребителите ще могат да плъзгат прозорци и да ги поставят в желаната от тях зона на екрана.

Ново приложение за редактиране на видео

Любителите на видеоклипове ще получат полезен инструмент за тяхното редактиране с инсталираното в новата версия приложение ClipChamp. Безплатната версия на инструмента позволява превъртане, изрязване, добавяне на филтри и дори рисуване върху продуктови изображения и видеоклипове, както и тяхното експортване без наличието на водни знаци.

С цел намаляване на въглеродните емисии, инструментът за изтегляне и инсталиране на актуализации на операционната система може да се включи в определен подходящ момент. За тази функция, компютърът трябва да бъде включен и свързан с интернет, както и да разполага с информация за въглеродната интензивност в района. В добавка Microsoft актуализира автоматичното включване на режимите „сън“ и „изключване на екрана“, които ще намалят емисиите, когато компютрите не се използват.

Разширен достъп до Android приложения

Една от най-впечатляващите за потребителите функции на Windows 11 е съвместимостта с Android приложения, сред които са и едни от най-популярните видео игри. С новата версия броят им ще се увеличи до над 20 000. В официалния блог на Microsoft се съобщава и че поддръжката на Amazon Appstore в операционната система ще се разшири и ще стане достъпна в общо 31 държави.
Фокус върху сигурността

Актуализираната версия на Windows 11 идва и с новата функция Smart App Control, която може автоматично да попречи на отварянето на опасни от гледна точка на сигурността файлове и приложения. Функцията може лесно да бъде деактивирана от потребителя, въпреки че от Microsoft не препоръчват да се прави това.

С последната си актуализация компанията доказва, че не се е отказва от операционната си система за настолни компютри, която датира още от 80-те години и е една от най-популярните в света.

По данни на аналитичния портал Statcounter, Windows 10 е най-използваната версия на операционната система с дял от около 72%. Популярността на Windows 11, пуснат за първи път през 2021 г., също нараства с дял 13% през август, спрямо 2,6% през януари.

Припомняме, че през последните десет години Microsoft диверсифицира бизнеса си, развивайки облачната платформа Azure Public Cloud и придобивайки социалната мрежа LinkedIn. Windows обаче продължава да генерира 12% от приходите на софтуерния гигант.

Тъй като поддръжката на Windows 10 ще продължи до 2025 г., се очаква много потребители тепърва да преминават към Windows 11. Новите подобрения на операционната система пък се очаква да бъдат достъпни от началото на октомври.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !