САЩ забранява на TSMC, Intel и на другите технологични компании да строят заводи за чипове в Китай

Стефан Николов Последна промяна на 03 август 2022 в 13:01 36761 0

US China Chips

Снимка Pixabay

US China Chips

Страстите между САЩ и Китай в момента са нажежени до максимум, с внезапната визита на председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси в Тайван. Замразяване на отношенията между Пекин, Тайпе и Вашингтон може да доведе до истински сътресения в технологичния свят, поради значението на трите държави на пазара за чипове.

САЩ нанасят и втори удар в това направление. Чрез новия закон CHIPS, Вашингтон поставя всички глобални производители на полупроводникова продукция пред труден избор. Те могат да получат част от заделените 52 млрд. долара за изграждане на най-съвременни фабрики за производство на чипове, но само при условие, че се откажат да правят някои видове бизнес с Китай. Забраната се отнася и до строежа на нови заводи в Поднебесната за производство на чипове с технологичен процес под 28 nm. Това условие обхваща всички чипове, които се използват в смартфоните, компютрите, конзолите и всякаква друга мобилна, а и десктоп компютърна електроника.

Агенция Bloomberg съобщава, че когато Конгресът на САЩ е приел тази нова федерална програма за 52 млрд. долара, която има за цел разширяване възможностите на американското производство на чипове, малко хора са обърнали внимание на условията, позволяващи на компаниите да получат тези средства. Междувременно компаниите, които решат да участват в превръщането на САЩ в ключов производител на микропроцесори, ще бъдат принудени сериозно да преосмислят своите бизнес планове. Това е така, понеже сега се оказа, че участието в този американски проект може да стане само след прекратяване бизнеса на най-големия и перспективен регионален пазар - китайският, при това в най-търсените сектори - чипове за смартфони, лаптопи, десктоп компютри, устройства за носене и други подобни.

TSMC, Intel, Samsung и редица други водещи технологични компании ще трябва да направят избор от коя страна на изградената от САЩ виртуална стена искат застанат и да работят. Ако решат да получат федералното финансиране на САЩ, но те няма да могат да произвеждат нови и по-съвършени чипове в Китай от тези, които вече се произвеждат с помощта на 28 nm технология. Освен това забраната се въвежда незабавно и ще важи за следващите 10 години след подписването на договора по закона за CHIPS, като в една от неговите алинеи се казва, че този срок може да бъде удължен.

Струва си да се отбележи, че 28 nm към днешен ден може да не е най-модерната технология, но все още е популярна. Чиповете от подобен род често се използват в потребителската електроника, автомобилите, индустриалните роботи и други места, където физическият размер на чипа няма технологично или икономическо значение. Производството само на такива процесори в Китай обаче ще спре технологичния прогрес на всички западни и тайвански компании, работещи на територията на страната. През следващите 3-5 години техните фабрики най-вероятно ще загубят повечето си клиенти, а след още 5 години те дори могат да се окажат на ръба на затварянето по икономически причини. Но такава е цената на участието в надпреварата на САЩ с Китай.

Интересно е, че законът CHIPS не забранява на производителите на чипове да увеличават производствения си капацитет в Китай, но това трябва да става само в сферата на производство на 28 nm чипове. Това може да не се окаже голяма пречка за Пекин, тъй като местната SMIC произвежда от известно време 14 nm процесори, а преди дни се оказва, че експериментира и със 7nm технология в момента.

Спазвайки новите правила американските, а и техните колеги от други държави, които са заявили, че искат да строят нови полупроводникови заводи в САЩ, могат да разчитат на бюджетното финансиране от 52 млрд. долара. Ни има и още - за тези компании са заделени още 100 млрд. долара за научни изследвания и за създаването на нови технологии. Очевидно е, че целта на САЩ е страната да стане световен лидер в полупроводниковата индустрия, което трябва да се осъществи до края на това десетилетие, като едновременно с това максимално да се усложни развитието на Китай в тази област.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !