Проведено бе мащабно научно изследване, публикувано в специализираното списание The Lancet. Според тази информация, при преболедувалите COVID-19 пациенти се наблюдава значителен когнитивен дефицит. Авторите на тази научна работа са стигнали до извода, че колкото по-тежко е протекла болестта, толкова по-съществени са когнитивните проблеми. При хората, на които се е наложило да се прави интубация, коефициентът на интелигентност е намалял със 7 точки.

В началото на 2020 година специалистът по пандемии от Имперския колеж на Лондон Адам Хемпшир започва работа върху проекта Great British Intelligence Test, който има за цел да оцени нивото на интелект на жителите на Великобритания. След една година ученият разбира, че работата върху този проект му предоставя уникална възможност да изучи въздействието на новия коронавирус върху когнитивните способности на човека.

Към месец декември 2020 година неговият екип от специалисти е събрал данните за 81 337 души, от които около 12 000 са преболедували от COVID-19. Направеният подробен анализ показа съвсем ясна корелация между COVID-19 и когнитивният дефицит. Тежестта на когнитивните проблеми е директно свързана с тежестта на инфекцията, а най-голямо отслабване на висшите психически функции се наблюдава при хората, които са били включени към апаратурата за изкуствено дишане.

Авторите на тази научна статия отбелязват, че средното понижаване на когнитивните способности при преболедувалите COVID-19 е по-високо от тези с инсулт, като средното намаляване на IQ е минимум 7 точки. Най-много са пострадали уменията за осмисляне, планиране и селективно внимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *