Генералният директор на Tesla Илън Мъск показа пред медиите новия електродвигател на своята автомобилна компания, в който се използва въглеродно покритие на компонентите и за първи път ще бъде използван в електромобила Tesla Model S Plaid. Освен това той намекна, че усъвършенствана версия на същия електрически двигател ще се използва в новия суперкар Tesla Roadster.

Ние считаме, че това е първият серийно произвеждан електродвигател с ротор, в който се използва въглеродно покритие. Неговото създаване е изключително сложна технологична задача, понеже използваните въглерод и мед имат съвсем различни скорости на топлинно разширяване“ – заяви Илън Мъск по време на събитието, посветено на началото на продажбите на електромобила Model S Plaid.

Новият електромотор е много по-компактен от използваните към днешен ден електрически двигатели, но развива по-високи обороти. Според думите на Мъск, за да започне неговото производство, компанията е създала специализиран роботизиран манипулатор. В крайна сметка се е получил един действително високо ефективен и компактен електродвигател, който може да бъде взет в ръце, но едновременно с това той може да ускори един двутонен електромобил от 0 до 100 км/ч само за две секунди.

Двигателят Plaid с въглеродна обвивка вероятно е най-съвършеният двигател на Земята, ако не вземем предвид някои лабораторни модели“ – каза още генералният директор на Tesla. „Имаме някои идеи за увеличаване на въртящия момент и максималната скорост на въртене за електродвигателя, който ще бъде използван в новия Roadster“ – добави Мъск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *