Китайският технологичен гигант Tencent се похвали с напредъка си в разработката на чипове. Освен това компанията сподели и данни за инвестициите си в развойна дейност.

Tencent е позната най-вече с компютърните си игри и социалната мрежа WeChat. Компанията обаче инвестира значителни средства и в научноизследователска дейност, включително в разработка на полупроводникови продукти в партньорство с други китайски организации.

Представител на Tencent споделя, че компанията има дългосрочен план за инвестиции за чипове и R&D. Вече се отчита успех в три направления, подчертавайки наличието на три чипа, разработени от компанията.

Става дума за AI изчислителен чип с името Zixiao, друг за видео обработка, Canghai, и чип за високо-производителни мрежи, Xuanling. Освен това компанията анонсира и облачната си операционна система Orca.

Информацията от Tencent идва след като Alibaba, конкурентна компания в Китай, представи нов сървърен чип за центрове за данни. Друга китайска технологична компания, Xiaomi, пък има ISP чип, Surge 1.

Всичко това е в тон с усилията на Китай за напредък на собствената ѝ индустрия за полупроводникови продукти. Това е и едно от ключовите направления на напрежения между САЩ и Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *