Свърши ли пандемичният възход на продажбите на смартфони и компютри

Стоян Ненов Последна промяна на 05 юли 2022 в 12:16 1782 0

Smartphone Mask

Снимка Julio Lopez, Unsplash

Smartphone Mask

Във всяка криза има поне един голям печеливш. В разгара на пандемията от коронавируса това бяха пазарите на персонални компютри и смартфони. И двата отбелязаха исторически ръстове и най-добрите си представяния от години. Този период обаче изглежда е към своя край.

Пандемичният възход беше породен от резкия скок в търсенето на електроника от потребителите. Много от тях преминаха на работа от разстояние и решиха да обновят устройствата си. Същото направиха и доста фирми, на които се наложи да подобрят цифровата си инфраструктура, за да се справят с работата от дистанция. Интернет доставчиците и телекомите направиха същото. Пазарът на криптовалути по това време влезе в най-големия си възход някога, след което се срина, заедно със скачения за него този за продажба на NFT.

Резултатът беше създаване на недостиг на чипове и компоненти за компютри, умни устройства и оборудване. Това вдигна цените на част от продуктите за потребителска електроника и забави доставките, които можеха да са още по-големи, ако индустрията разполагаше с нужния инвентар. Тази година обаче ситуацията е по-различна, отбелязва The Wall Street Journal.

Докато търсенето на чипове продължава да е голямо в специфични сфери като автомобили и дейта центрове, интересът към потребителската електроника, особено компютри и смартфони, започва да се охлажда, коментира вестникът. Той посочва, че компании като Intel и Nvidia вече предупреждават, че след две години възход, предстоят по-трудни времена.

Търсенето е надолу, а цените – нагоре

През юни Intel обяви, че прогнозите за втората половина на годината са доста по-трудни отпреди и има много неясноти. Като цяло това беше любезната версия на новината, че е време за затягане на колана. Действията на компанията след това го доказаха, като тя временно спря да наема нови служители в отдела за PC чипове. Миналата седмица пък Micron също сви прогнозите си, като директно заяви, че „средата на търсене в индустрията се е отслабила“. Продажбите на компютри и смартфони отслабват и затова компанията предприема нужните мерки да подреди производството си спрямо пазара.

Nvidia също обяви, че намалява новите назначения. Компанията се радваше на големи продажби заради възхода на криптовалутите. Видеокартите са предпочитан инструмент за „копаене“ на крипто и бързо бяха изкупени, при това в промишлени количества. След като обаче геймърите обновиха компютрите си, а пазарът на криптовалути се срина и двата сегмента отчитат спад на продажбите. В същия момент голямо количество видеокарти излязоха на вторичния пазар. Резултатът е, че акциите на Nvidia са се понижили с 48% за първото полугодие.

Още един водещ производител - TSMC, планира да увеличи цените на някои от чиповете си. Ръстът е заложен за януари 2023 г. и ще 6%. Очакванията са, че това ще се отрази и на крайната цена на смартфоните. AMD също има негативна прогноза. Компанията дори очаква, че PC сегментът ще е с минимален или никакъв ръст през следващите няколко години. HP и Dell отбелязват, че вече засичат спад на търсенето от крайни потребители, но все още продажбите на бизнес устройства са добри.

На фона на всичко това, IDC прогнозира, че доставките на компютри през тази година ще се свият с 8.2%. Това ще е рязко обръщане на посоката, след като две години поред пазарът отчита ръст съответно от 13% и 15%. Търсенето на смартфони също се забавя, като отново от IDC прогнозират умерен спад на доставките през настоящата година.

Не всички анализатори обаче виждат повод за големи притеснения. „Леки спадове се случват на всеки 3-4 години, така че може да е време за това“, коментира Bank of America.

Добри новини за производителите на чипове

Отслабването на продажбите ще се отрази благоприятно и на производителите на чипове. Те ще могат да наваксат с изоставането на поръчките и да отговорят на оставащото високо търсене в други сектори. Това ще от полза и за нормализирането на цените и складовите наличности – все фактори, които са важни за гладкото функциониране на икономиката.

Например, забавянето на смартфон продажбите ще дадат глътка въздух на производителите на чипове, които през пандемията приоритизираха доставките към по-висок клас компоненти. Според основният разработчик на мобилни процесори Qualcomm през втората половина на 2022 г. ще „се постигне равновесие между търсене и предлагане“.

Ситуацията ще е още по-положителна за автоконцерните, които изпитаха хроничен недостиг на компоненти и особено на полупроводници през пандемията. Стратегическата промяна в автомобилната индустрия по посока на електромобили обаче ще засили допълнително търсенето на чипове от този сектор. Съответно, времето за постигане на равновесие между търсене и предлагане ще бъде по-голямо.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !