Пазарът за NFT се срина с 92% от началото на 2022 г.

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 05 юли 2022 в 01:08 3792 0

Bored Ape Yacht Club

Снимка Bored Ape Yacht Club

Bored Ape Yacht Club NFTs

Незаменимите токени или NFT се смятаха за най-горещият дигитален актив за 2021 г. В рамките на шест месеца те постигнаха феноменален ръст от 315% и достигнаха пазар от 12.6 млрд. долара. Всички предричаха, че това ще е по-масовият вариант на криптовалутите, като този тип дигитални активи са с една идея по-достъпни от гледна точка на пазаруване. Редица проблеми, включително големият срив на крипто пазара, който се сви с над 70% от началото на 2022 г. доведе до още по-голям крах за NFT.

Както за шест месеца беше постигнат върха на пазара за незаменими токени от 12.6 млрд. долара през януари, горе-долу за толкова тази оценка беше изтрита. За юни продажбите на NFT са се сринали с малко над 92% до едва 648 млн. долара. Още през миналия месец имаше индикации, че интересът към подобни дигитални активи се е сринал, но привържениците отричаха до последно. Сега данните са от крипто изследователската фирма Chainalysis, цитирани от вестник Guardian.

NFT са уникални дигитални активи – може да са снимки, движещи се картинки (GIF) или всякакъв аудио-визуален цифров файл. Към него се прикрепя специален код, който е свързан с блокчейн технология и в повечето случаи към някоя криптовалута. Най-масово се използва втората по популярност такава – етериум (Etherium). Това придава на дигиталния файл уникалност и повишава съответно неговата стойност.

Част от голямата имплозия

Сриването на NFT пазара върви паралелно с имплозията на целия крипто сектор и най-вече на дигиталните валути. Те заличиха капитализация на стойност 2 трлн. долара само в рамките на седем месеца. Към тях обаче са навързани редица платформи, стартъпи, компании, продукти и услуги, които също претърпяха големи загуби. NFT също попадат в тази категория.

„Спадът определено е свързан с цялостното забавяне на крипто пазарите“, коментира Итън Макманън, икономист в Chainalysis, цитиран от Guardian.

Интересът към NFT се е свил драматично, като през юни продажбите са за едва 648 млн. долара, на фона на 12.6 млрд. през януари. Нивата са малко по-високи от тези преди година, точно когато този пазар се изстрелва до пиковите си стойности в края на 2021 г. Очакванията на експертите са, че ще има консолидиране на компаниите свързани с NFT, както и разпродаване на колекциите с токени, евентуално на по-ниски цени, от тези, на които са закупени.

От високо се пада най-тежко

В най-върховите времена, един подобен файл можеше да струва милиони долара. Например, първият туит на съоснователя на социалната мрежа Twitter Джак Дорси беше продаден за 2.9 млн. долара. Дигиталният художник Бийпъл продава свой колаж за 69 млн. долара. Към края на 2021 г. се включват и корпорациите, като например „Кока-Кола“ продава персонализирани дигитални блузи на обща стойност 575 хил. долара, които да се обличат във все още недоразвитите метавселени.

Повечето от NFT всъщност са спекулативен актив по същия начин по който са и криптовалутите. Хората ги купуват с надеждата да ги препродадат по-късно на по-висока цена и да извлекат печалба. NFT от тази гледна точка може да се гледа като на специалните издания монети с нумизматична стойност. В случая, сривът на пазара води до обратния ефект. Така например, вече споменатия токен с туита на Дорси се обезценява до едва 14 хил. долара през април.

Тези NFT, които се държат или се разработват от големи и утвърдени имена, като например дигиталните портрети с маймуни на Bored Ape Yacht Club държат стойност и са загубили само около 1% от цената си. Те не са толкова голяма обект на препродажба, което обяснява донякъде тази тенденция.

Въпреки всичко, според данните на Chainalysis NFT пазарът вече е задминал по обеми този от миналата година. През 2021 г. са реализирани продажби за 40 млрд. долара, а през първата половина на настоящата вече надхвърлят 42 млрд. долара. Пикът от януари и високите стойности от февруари формират повече от половината от тази стойност.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !