Криптовалутите изтриха 2 трлн. долара за 7 месеца

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 24 юни 2022 в 18:54 3892 0

Bitcoin Dirt

Снимка Pexels

Bitcoin

Криптовалутите изиграха ролята на безопасен залив по време на пандемията и се очакваха да бъдат такъв и с последвалата инфлация. Отслабването на здравната криза и последвалата война в Украйна доведе до пълен срив на този пазар. В рамките на седем месеца, дигиталните валути изтриха близо 2 трлн. долара от своите оценки. Явлението е описвано от експерти като „ликвидация“ на активи и засега не се реализират следващите най-големи страхове – биткойнът да падне до 1000 долара за брой.

Основната криптовалута успя да се закрепи през последната седмица над 20 хил. долара, след като за първи път от края на 2020 г. падна под тази стойност. Предвид факта, че беше достигнат пик от над 67 хил. долара за брой през ноември 2021 г., това означава, че стойността му се е понижила с около 70%. Настоящата стабилизация на основната криптовалута до малко над 21 хил. долара, дава някаква надежда, че колапсът няма да продълж, а пазарът ще се стабилизира.

Първо биткойн, след това – всички останали

Биткойн все още е ветропоказателят на крипто индустрията. Той съставлява основната част от стойността, най-скъпата и по принцип – е най-стабилната дигитална валута. Когато биткойн расте, той създава възможности и условия да се повиши интересът и към останалите крипто активи. Но ако има проблеми с него, това вещае неприятности за целия пазар. Затова и неговият спад от 70% доведе до лавинообразен ефект.

Развитието през пандемичните две години следва известна логика – скоростен ръст на криптовалутата, която е последвана от известен срив и последващо възстановяване. Динамиката е голяма, като за криптовалутите двуцифрено увеличение и понижение в рамките на дни е нещо нормално. След постигането на пика от 67 хил. долара за брой през ноември, беше нормално да се очаква известен спад след това. Затова, понижението до 41 хил. долара през януари не беше изненада. Последва стабилизация и повишение до края на февруари. След което започна войната в Украйна, която активира истинска „пързалка“ и достигаме до нивата от 21 хил. долара в момента.

Това се отрази и на останалите криптовалути. Покрай биткойн, другата основна дигитална валута – етериум също загубва 70% от стойността си от пика (отново постигнат през ноември 2021 г.) до средата на юни. Подобно на биткойна, той също се стабилизира през последните дни месеца до 1200 долара за брой. Същото се случва и с по-малките и не толкова системни криптовалути. Те отчитат понижение между 12% и 15%. Най-малките обикновено не са фактор, защото като не могат да постигат обеми, не могат да влияят на пазара. Отделно, при тях има голяма динамика или пълна стагнация.

Ликвидация на активи

Основната причина за заличаването на тази стойност от крипто пазара се дължи на големите инвеститори. Според експерти, не малка част от тях са започнали да „ликвидират“ своите портфолиа. Само този факт повлича пазара надолу и изгражда негативна тенденция. Тя е подета от други инвеститори и по този начин се формира „ефектът на снежната топка“ – колкото повече хора разпродават своите криптовалути, толкова повече се включват в процеса. Затова, реално има три вълни – първата е стандартната след пик от ноември до януари, втората е покрай началото на войната и ведната след нея идва последната през юни.

Опасенията на експертите, че ликвидацията може да продължи в четвърта такава вълна, засега не се оправдават. Това не премахва напълно опасността и за което феновете на криптовалутите трябва да действат с повишено внимание през настоящите месеци.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !