Стартъпът за мозъчни импланти Neuralink започва изпитания с хора

Мария Иванова Последна промяна на 21 септември 2023 в 12:40 427 0

Neuralink N1

Снимка Neuralink

Стартъпът за мозъчни импланти на Илон Мъск започва изпитания с хора

Спорният биотехнологичен стартъп на Илон Мъск - Neuralink обяви, че започва набирането на кандидати за първото си клинично изпитване върху хора. Няколко месеца след като компанията получи одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) за имплантиране на чип в човешкия мозък, тя стартира проучването си PRIME, което се приема за първата стъпка към реализацията на амбициозната визия на Мъск за създаване на високоскоростен интерфейс между мозъка и компютрите.

PRIME е съкращение от Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface (прецизен роботизиран мозъчно-компютърен интерфейс) и има за цел да провери безопасността и функционалността на технологията, за която милиардерът твърди, че може да помогне на пациенти с различни неврологични заболявания.

В проучването могат да участват пациенти, страдащи от парализа вследствие на увреждане на гръбначния мозък или амиотрофична латерална склероза (АЛС). То ще продължи шест години, включително 18 месеца посещения в домашни условия, последвани от контролни посещения в клиника в продължение на пет години.

Neuralink обяви, че PRIME ще изследва едновременно три ключови компонента на технологията. Първият компонент е мозъчно-компютърното устройство N1 - иновативен имплант, който се поставя директно в мозъка. Вторият е роботът R1 - хирургическият робот, който имплантира устройството N1. Третият е потребителското приложение N1 - софтуер, който се свързва с импланта N1 и преобразува мозъчните сигнали в действия с помощта на компютър.

В рамките на проучването на участващите пациенти ще бъде поставен хирургически чип в областта на мозъка, която контролира намерението за движение. Имплантът, поставен от хирургическия робот R1, ще записва и изпраща мозъчни сигнали към потребителското приложение N1.

Първоначалната цел на Neuralink е “да предостави на хората възможността да управляват курсор на мишка или клавиатура само с помощта на мислите си”. Това би могло да създаде нови възможности за пациентите с парализа или други неврологични заболявания, ограничаващи физическата им активност.

Neuralink е една от малкото компании, разработващи мозъчно-компютърен интерфейс (BCI), който може да събира и анализира мозъчни сигнали. Шумното ѝ популяризиране от страна на Мъск, както и обещанията му за разработване на всеобхватен мозъчен компютър, който да помогне на хората да не изостават от изкуствения интелект, обаче предизвиква скептицизма на невролози и други експерти.
През годините компанията е била в центъра на спорове заради свръхобещанията на Мъск и вътрешните ѝ практики. Въпреки че наскоро милиардерът заяви, че нито една маймуна не е умряла в резултат на импланта на Neuralink, регулаторите са открили много проблеми с третирането на животните. Компанията е разследвана и за незаконно транспортиране на устройства, отстранени от маймуни, които са заразени с патогени.

Все още няма информация кога и къде ще се проведе изпитването и колко участници ще бъдат включени в него. Ако се окаже, че технологията е безопасна за употреба от хора, може да минат десетилетия, преди да бъде разрешено тя да се използва от пациенти извън рамките на проучването.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !