САЩ продължават да затягат ограниченията а износа на чипове към Китай

Стефан Николов Последна промяна на 12 септември 2022 в 17:34 1485 0

US China Chips

Снимка OFFNews

US China Chips

САЩ възнамеряват да наложат още по-строги ограничения на износа на полупроводникови компоненти към Китай. Вашингтон започна да налага различни забраниза трансфера на високи технологии от 2020 г. когато между двете страни се стартира мащабна търговска война.

През настоящата 2022 г. администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предприе няколко конкретни хода в забраната за износ на най-новите процесори и изчислителни чипове за изкуствен интелект (AI) към Китай. Първо, ограничи всички бенефициенти по закона CHIPS да не могат да строят заводи за най-новите полупроводници в Китай ако искат да получат федерални субсидии. Второ, директно забрани износа на определени сървърни процесори на AMD и Nvidia към азиатската държава.

Сега, Вашингтон предприема поредния ход в тази посока, като отново на прицел са не само чипове с AI възможности, но и специализирания софтуер, който разполага с подобни алгоритми. Агенция Reuters допълва, че новите по-строги ограничения трябва да влязат в сила през месец октомври тази година.

Според тази информация, Министерството на търговията на САЩ още тези дни ще публикува новите законови правила за износ на полупроводникова продукция за Китай. В тях са включени изпратените към някои американски компании правителствени писма, като сред тях са KLA Corp., Lam Research Corp. и Applied Materials Inc. С тях им се забранява без разрешение да изнасят за Китай специализирано оборудване за производството на чипове с технологичен процес под 14 nm.

Освен това в новите санкции са включени наскоро обявените нови законови правила, които бяха включени в писмата до Nvidia и AMD, изпратени през месец август. Спазвайки това разпореждане, тези технологични гиганти спряха доставките на няколко модела сървърни системи, базирани на графични процесори (GPU), които са в основата на повечето мощни AI системи po целия свят. Спреният износ е насочен най-вече срещу Китай и Русия. По-конкретно, при Nvidia това са специализираните чипове A100 и H100, а при AMD това е сървърният процесор Instinct MI250. Тези полупроводници масово се използват за изграждане на суперкомпютри, на интернет търсачки, както и на AI системи, които вече широко се използват за военни цели.

Reuters допълва, че САЩ най-вероятно ще въведе лицензни ограничения за доставките на тези специализирани чипове за Китай. Очаква се да бъде обявен нов черен списък, който да включва сървъри на Dell Technologies, Hewlett Packard Enterprise и Super Micro Computer за центровете за обработка на данни, в които се използва специализирания ускорител Nvidia A100.

Според американското министерство на търговията, САЩ преминава към по-комплексен подход и към допълнителни действия за защита на интересите на страната. Основната цел е да не се допусне Китай да получи американски технологии, с които да модифицира своята военна сфера. Американските власти са на мнение, че най-новите полупроводникови компоненти на САЩ не трябва да се използват от китайските и руските клиенти за усъвършенстване военните технологии на тези две страни. По принцип ускорителите на AMD и Nvidia се използват в системите за разпознаване на човешка реч в реално време, което е една полезна възможност за военните. Същите чипове могат да се използват за автоматичното разпознаване на военни обекти на снимките, получавани от разузнавателните и шпионските сателити.

САЩ още през 2020 г. започна да ограничава продажбите на американски технологии за китайските компании. Едни от най-засегнатите бяха китайските гиганти Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) и Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. Тези мерки наистина спряха ръста на тези компании, но от друга страна стимулираха местното производство.

През месец юни тази година Bloomberg съобщи, че през изтеклата една година 19 от 20-те най-големи китайски технологични компании са най-бързорастящите в целия свят. Те започнаха производството на собствени процесори, софтуер и хардуер, в резултат от което неколкократно увеличиха приходите си и започнаха да настигат световните лидери в технологичната сфера.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !