САЩ забрани износа на чипове с AI възможности за Русия и Китай

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 01 септември 2022 в 13:55 3515 0

White House Do not cross

Снимка Jacob Morch/Unsplash

Белия дом

САЩ наложиха нови ограничения върху износа на високи технологии, особено такива свързани с развитието на изкуствен интелект (AI). Те засягат Русия и Китай, като американското правителство е блокирало продажбите на процесори с подобни функционалности, които се продават от производители като AMD и Nvidia. Всички подобни сделки трябва задължително да минават за одобрение през администрацията на Белия дом.

От Вашингтон не потвърдиха конкретиката, но коментираха, че взимат допълнителни мерки в тази посока. В същото време в публични документи подадени към финансовия регулатор, показват, че Nvidia е получила подобна забрана. AMD потвърждава за сходни действия от американската държава.

Основните компоненти, които са засегнати от новата забрана са последните поколения процесори свързани със сървъри за центрове за данни. Двете компании са известни повече със своите видеокарти, но през последните години развиват все повече решения, които да са ефективни при работа с AI процеси. Nvidia специално има много силно ноу-хау в тази област, която смята за бъдещето развитие на дружеството. Двете дружества развиват процесори, базирани на техните видеокарти, които да се използват за успешни сървърни решения.

Последствията за AMD и Nvidia

В официалните документи подадени от Nvidia към американския финансов регулатор (SEC) се посочва, че мерките на САЩ не са насочени към конкретни чипове, а към определени изчислителни прагове. Въпреки това, продуктите, които покриват тези ограничения са последните сървърни процесори от сериите A100 и H100. Техният аналог на AMD са моделите MI200.

Лошата новина за Nvidia е, че значителна част от продажбите ѝ са насочени към Китай. Според документите подадени в SEC, този ход може да засегне тримесечни сделки на стойност около 400 млн. долара. Компанията е обявила, че ще работи със своите клиенти в Китай за осигуряването на алтернативни продукти. Когато това не е възможно, Nvidia ще се опита да си осигури лиценз от Вашингтон. От своя страна AMD има доста по-малко продажби в Китай. Затова производителят за момента не смята, че тази забрана ще окаже влияние върху нейните приходи и оперативната ѝ дейност.

Нова атака по процесорите

Забраната за износ на сървърни процесори към Китай и Русия, които могат да обработват по-ефективно AI операции е поредния ход на Вашингтон през последния месец в тази посока. Правителството на САЩ прие през август новия закон CHIPS, който налива 53 млрд. долара в производство на чипове. За да получат държавните субсидии, производителите имат условие да не изграждат фабрики в Китай за най-модерните процесори. Ограничението е за технологии под 28nm.

САЩ се опитват по всякакъв начин да намалят технологичния обмен с Китай, особено в сферата на полупроводниците. Азиатската държава има изискване при разкриване на нови производства за споделяне на ноу-хауто, както и доста силни ресурси за обратно инженерство. Конкретно за последните забрани свързани с AI процесори, от Държавния департамент коментират по следния начин:

„Докато не сме в позиция да очертаем някакви промени в политиките, ние предприемаме комплексен подход за налагането на допълнителни действия свързани с технологии за крайна употреба, с които да защитим националния и международния интереси на САЩ“, коментират от Департамента пред онлайн изданието Protocol. „Това включва прекъсване на възможностите на Китай да осигурява и използва американски технологии в контекста на своята програма за едновременна гражданска и военна модернизация, в контекста на техните нарушения на правата на човека“.

САЩ също така планира да ограничи възможностите на Китай да произвежда чипове базирани на транзистори FinFET. Те се срещат доста масово в последните модели смартфони и отново – сървърни процесори. Вашингтон планира това да стане със спирането на продажбите на оборудване за производството им.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !