Илон Мъск се опитва да върне към живот Vine

Павлин Луканов Последна промяна на 01 ноември 2022 в 17:56 977 0

Vine App

Снимка Vine

Vine app

След като Twitter вече има нов собственик и той действа със замах. Става дума разбира се за ексцентричният милиардер Илон Мъск, който малко след придобиването на платформата уволни ръководството на компанията, но и някои други служители. Междувременно обаче се появиха и данни за това, че Мъск може да се опита да вдъхне нов живот на приложението за видеосподеляне Vine.

Vine беше придобито от Twitter и след това закрито. Вчера Мъск публикува анкета, в която потребителите в Twitter можеха да отговорят на въпроса дали искат завръщането на Vine. В нея се включиха малко над 4.9 млн. човека, като 69.6% от тях гласуваха „За“. Предвид популярността на подобен тип платформи в момента, като TikTok, подобен ход изглежда логичен за технологичния милиардер.

https://twitter.com/elonmusk/status/1586918804780630016

Все още е трудно да се каже дали става дума за сериозна идея или за поредната шега на Илон Мъск. Много от нещата, които той пуска в социалната мрежа могат да се възприемат като провокиране на общественото мнение от най-богатия човек на Земята. От друга – именно чрез подобна анкета той стартира процедурата по придобиването на Twitter. За момента едно е сигурно – Мъск привидно се съгласява с идеята, че видео съдържанието би трябвало да е вградено директно в Twitter, а не отделено.

В разгара на всичко това обаче се появи и информация, която подсказва, че Мъск изглежда не се шегува и наистина може да възроди Vine. Изглежда екипът на милиардера е наредил на инженери от компанията да разгледат кода на закритата видеоплатформа и да преценят колко работа ще е необходима за възстановяването на услугата. Новината идва от The Verge, които цитират служител на Twitter. Освен това изглежда се залага и на доста агресивен график за това, като целта е активирането на Vine преди края на годината.

Twitter придоби платформата за кратки видеа през 2013 г., но компанията пропусна възможността да я превърне в успешно предложени като TikTok. Тогавашният главен изпълнителен директор на Twitter, Джак Дорси, реши да сложи край на Vine няколко години по-късно.

Първоначално Vine предлагаше възможност за публикуване на клипове с дължина до 6 секунди, а по-късно това беше разширено до 140 секунди. Междувременно в момента TikTok позволява качването на клипове с дължина до 10 минути. Все още има спорове за закриването на Vine. Някои смятат, че тя е изпреварила времето си, особено предвид настоящия успех на TikTok. Според други, Twitter просто не е имал идея какво да прави с нея, като я взел за потенциално готово решение за интеграция на видеосъдържание в социалната мрежа.

В случай, че Vine се завърне, платформата ще съществува в един доста по-различен свят спрямо средата на миналото десетилетие. TikTok е лидерът, който останалите копират в момента. Мъск изглежда вече събира информация за възможните подобрения, които може да въведе, за да има шанс за конкуренция. Vine може да стане и вградена част от Twitter, с което да има стартова база от абонати.

Сагата с Vine разбира се е само част от бурята от събития, която в момента е обхванала Twitter. Има силни индикации, че са възможни съкращения в компанията, което би затруднило дейността ѝ по модериране на потенциално опасно съдържание. Първоначалната информация беше за 75% уволняване на целия персонал на компанията, а сега е за по-умерените 25%. Последните донякъде бяха планирани още от предходното ръководство, в опит да се овладеят разходите. Освен това се очаква процесът за установяване на "оригиналните профили" да се интегрира в абонаментния и платен план Twitter Blue, който от своя страна изглежда ще поскъпне значително, до близо 20 долара (около 40 лв.) в САЩ. Предстои все пак да видим какви ще са конкретните бъдещи стъпки, които Мъск ще предприеме.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !