Кои са последните иновации в света на технологиите?

Несъмнено 21 век е времето на иновациите, технологичното развитие, настъпване на значителни промени в промишлеността и производството като индустрии.

Offnews Последна промяна на 21 декември 2022 в 19:52 5520 0

Технологии

Снимка Pixabay

Технологии

Новостите крият шансове за усъвършенстване, стремглаво развитие във всеки сектор. Животът, кариерното развитие и ежедневие на хората също има пряка зависимост от технологичните иновации.

Като най-известни технологични иновации могат да се откроят следните няколко, които ще участват активно в изпълнение на целите и проектите в съвременните производствени процеси.

Технологичните информационни източници като списание Инженеринг ревю, които са специализирани в тематиката, често описват иновациите и ползите от тях.

Биоразградима пластмаса

Казусът с пластмасата и нейната трудна разградимост във времето се превръщат в проблеми, които изискат вземане на трайни решения и наличие на подходящи мерки. Според проучвания, в световен мащаб за годишна база се произвеждат 80 милиона тона пластмаса, а от общия процент, едва 15 % се рециклират. В помощ на екосистемата следва да се разработи биоразградима пластмаса, чиито характеристики и свойства да бъдат съобразно екологията и по този начин да се опази Земята. Предвижда се разработването й да се извърши до 2030 година, което ще постави нови основи в технологичното производство на продукция, включваща пластмасов материал.

Социални роботи

Все по-често тези машини се възприемат като подобни на човека, защото може да се забележи активното им участие в много дейности – образование, грижи за хора. Роботите в днешно време са усъвършенствани и продължават да се развиват в положителна посока. Те владеят умения като зрителен контакт, различаване на реч, гласове, емоции. Имат голяма роля в социалните среди в днешно време. Несъмнено роботите са едни от най-добрите технологични иновации и хрумвания.

Иновацията изкуствен интелект, изпълняващ повече дейности и функции

В днешно време изкуственият интелект (Al) се използва в производството на всякакви технологични аспекти и продукти – автомобили, смартфони, телевизори, компютри. Техните алгоритми следва да бъдат усъвършенствани. Към този етап, благодарение на алгоритмите на изкуствения интелект, те могат да разпознават гласови команди на различни езици, идентифициране на лица. Изкуственият интелект в смартфоните е значително развит и помага на хората да изпълняват дейностите си по по-добър начин – по-висококачествени снимки, комуникация, откриване на приложения, локализиране на търсени дестинации. Благодарение на наличието на този изкуствено създаден “ум”, познат като една от най-добрите иновации, има успешни и правдоподобни асистенции в езикови преводи, извършва скоростно осъществяване на административни и организационни задачи. Тези съвременни технологични иновации осигуряват оптимизиране на работата в множество отдели – счетоводни, човешки ресурси, администрация.

5G мрежа

Несъмнено 5G мрежата е една от най-добрите технологични иновации. Тази разработка значително ускорява редица задачи, пред които човек ежедневно е изправен. Мрежата е по-бърза, по-ефективна и по-производителна от предшестващата я – 4G. Благодарение на тази технологична иновация е възможно свързването в целия свят за отрицателно време. Тя е полезна в множество сфери и има значителни ползи за човечеството, някои от които са:

● Образователна полза – позволява се отлично дистанционно обучение при непредвидени и независещи от обществото обстоятелства, както се случи при световната Ковид пандемия;
● Онлайн медицински прегледи – благодарение на развитата 5G мрежа, позната като успешна иновация, пациентите в отдалечени райони биха могли да се консултират със своите лекуващи лекари дистанционно;
● Улеснен мониторинг във всякакви области. 5G мрежата би могла да се използва за намаляване на престъпността чрез обстойно наблюдение от страна на правителствените организации;
● Помощ в издирвания и полицейски мисии – откриване на изчезнали хора, убийци, престъпници и всякакъв тип злодеятели;
● Готовност при настъпващи природни бедствия – извършване на бърза сигнализация.
Дистанционно технологично присъствие на високо ниво

Подобрение на качеството, свързването и дистанционното присъствие в конферентни връзки посредством видео разговор. Това обстоятелство е значително полезно, особено при големи компании, чиято собственост е съсредоточена в борд от директори. Навременната и качествена комуникация стои в основата на успешния и развит бизнес.

Устойчива енергия – съхранение и използване на иновациите под формата на възобновяеми източници

Един от най-големите проблеми на нашето съвремие е електрозахранване с невъзобновими източници, които са изчерпаеми. Потреблението на възобновяема енергия значително покачва своите позиции през последните години и тази тенденция следва да се задържи в бъдеще. Най-често използваните източници за устойчивата енергия са слънцето и водата. Разходите за добив на възобновяема енергия са значително по-ниски – с около 10 %. Все по-голям интерес сред населението се явяват новооткрити източници като биогорива или ядрен синтез, които следва да покачат позициите си и да увеличат потреблението на устойчива енергия в своя полза през следващите години. Технологичните процеси за получаването на тази енергия ще се оптимизират, което от своя страна ще намали зависимостта на хората от монополни компании, диктуващи тенденциите в световен мащаб.

Дигитализация

Изграждането на паралелен дигитален свят, успореден на физическия, в който живеем, стана реалност със започването на световната пандемия във връзка с Коронавируса. Вследствие от това обстоятелство много хора бяха поставени пред алтернативното физическо присъствие в работната среда, чрез виртуално такова, управлявано посредством дигиталните устройства. Все по-често тази практика се приема за правилна и се прилага, независимо, че вече няма такава необходимост от нея.

Усъвършенстването на метавселената ще продължава да се извършва стремглаво и по този начин много от работните процеси и функции ще успеят да се въведат в дигиталния свят. Това от своя страна ще покачи технологичните умения и знанията в сферата на дигиталните устройства на голяма част от населението на света.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !