Космическата компания на Илън Мъск SpaceX осъществи успешно изстрелване на ракетата носител Falcon 9, която изведе в космоса кораба Dragon с товар за екипажа на Международната космическа станция. Вече традиционно, първата степен на ракетата без проблеми кацна върху плаващата платформа Of Course I Still Love You in (Разбира се, че още те обичам) в Атлантическия океан. За SpaceX това е 17-тото изстрелване на ракета за тази година.

Falcon 9 бе изстреляна от ракетната площадка 39A на космическия център Кенеди в Кейп Канаверал. Самото изстрелване се състоя в 19:29 часа наше време, като след около 9 минути след старта първата степен на ракетата-носител успешно кацна върху плаващата платформа. Скачването на космическия кораб с орбиталната станция трябва да се състои на 5 юни, събота.

Корабът Dragon носи със себе си 3311 килограма полезен товар, включително хранителни продукти, материали и оборудване за провеждане на нови експерименти, както и две нови слънчеви панели за енергийната система на МКС. Към Международната космическа станция вече е скачен един космически кораб Dragon. Това съвсем не е първият случай, когато към МКС са качени два кораба и това не създава каквито и да било проблеми.

Интересно е, че космическия кораб на SpaceX носи със себе си живи организми за провеждане на два важни експеримента, единият от които започна по време на полета на Dragon до МКС. Тази изследователска програма носи името UMAMI и има за цел да изучи симбиотичните отношения между живите организми. Конкретно в този случай ще бъдат изучавани малки калмари и микроорганизми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *