Капсулата Crew Dragon на SpaceX ще осъществи още три мисии до Международната космическа станция, този път частни, които трябва да се състоят през 2023 година. В началото на тази седмица бяха подписани договори с компанията Axiom Space, която разработва нови модули за МКС. Подробности не бяха съобщени, но явно това е една от най-големите сделки в сферата на частните космически полети.

Трите мисии са разделени помежду си на периоди от приблизително 6 месеца и ще бъдат осъществени веднага след първия полет Axiom на Crew Dragon през месец януари следващата година, когато до Международната космическа станция в продължение на осем дни ще остане първият цивилен екипаж. Втората мисия носи името Ax-2 и ще бъде оглавена от астронавта на НАСА Пеги Уитсън. Мисиите Ax-3 и Ax-4 все още не са обявени.

Новата ера на полетите на хората в космоса започна“ – провъзгласи президентът на SpaceX Гуен Шотуел. „Партньорството между Axiom и SpaceX ще разкрие много повече възможности за хората в космоса и ще улесни превръщането на човечеството в междупланетен вид„. Тази фраза можем да видим в сайта на Илън Мъск и е главната цел на SpaceX.

И трите космически екипажа ще преминат специализираната подготовка, която е съставена според съвместната програма на НАСА и SpaceX.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *