SpaceX изстреля успешно още 60 сателита Starlink, като общият им брой достига 1145. Първоначалните планове на компанията са максималният им брой да достигне 1440.

За съжаление обаче не всичко мина гладко и първата фаза на ракетата носител Falcon 9 не успя да се приземи успешно. Втората фаза обаче все още е в номинална траектория.

От SpaceX все още не са излезли с официално становище, но изглежда са се появили проблеми при активирането на двигателите за кацане. Конкретно този модул има редица успешни мисии. Две от тях до МКС, една за извеждане на шпионски сателит на САЩ, друга мисия Starlink и мисия за Аржентина.

От SpaceX винаги са твърдели, че основната цел е успешното изпълняване на мисията, а кацането е като бонус. Очаква се компанията да изведе още 60 сателита Starlink тази седмица.

Илон Мъск сподели, че за стартиране на услугата за достъп до интернет ще са необходими между 500 и 800 сателита. План максимум за програмата е тя да включва 12 000 сателита. Бета версията на програмата започна миналата година.

Потребителите в САЩ, Канада и Обединеното кралство могат да се възползват от услугата. Към момента 10 000 човека използват интернет достъп от системата Starlink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *