Концептуалният модел на хърватската компания Rimac се превърна в готовия за масово производство хиперкар Nevera, който се ускорява от 0 до 100 км/ч само за 1,85 секунди. За да постигнат това специалистите на компанията са поставили по един електродвигател на всяко колело на този електромобил. В крайна сметка общата мощност достига 1,4 мегавата, което е аналогично на 1914 конски сили. Максималната скорост на този супер автомобил е 415 км/ч. Цената е 7-цифрена.

Компанията заяви пред медиите, че през последните три години е работила върху подобряването на охладителната система на акумулаторния блок. За да може водачът да управлява подобен електромобил, Rimac е разработил нов тип система на 4х4 задвижване с автоматично разпределяне на въртящия момент, която поддържа стабилността и регулира теглителната сила. Използва се специализиран софтуер, който може да извършва над 100 сложни изчисления в секунда.

Спирачната система на това чудовище също е специална. Nevera е в състояние динамично да коригира баланса на спирачното усилие между фрикционните спирачки и рекуперативното забавяне на електромобила.

Освен това, компанията предлага софтуер, който изпълнява ролята на инструктор и се базира на алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Тази система включва 13 камери, 12 ултразвукови сензора и 6 радара.

Rimac сподели, че ще бъдат произведени само 150 броя на суперкара Nevera, като всеки екземпляр ще струва около 2,4 милиона щ. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *