Как да предпазим компютъра и смартфона си от хакерска атака

Мария Иванова Последна промяна на 21 ноември 2022 в 10:29 2646 0

Cyber security

Снимка Storyset/Freepik

Как да предпазим компютъра и смартфона си от хакерска атака

Кибератаките стават все по-чести и е добре всеки да може да се защити от тях. Ако сте от хората, които смятат, че не сте интересна мишена за кибер престъпниците, ви съветваме да помислите отново. Защото те разчитат точно на това.

В наши дни това не са непременно отделни хора, които имат за цел да се докажат или да припечелят някой лев незаконно. Често става въпрос за цели криминални организации, понякога дори подкрепяни от държави. Те не се интересуват само от банковата ви сметка. Вашата самоличност, финансовите ви данни, информацията в електронната ви поща - всичко това може да бъде ценно за тях.

Те могат да разбият паролата на имейла ви или на мобилното ви банкиране, да заразят компютъра ви с вирус или да се доберат до данните на компютъра, смартфона, таблета и другите ви устройства. Понякога - само, за да превърнат компютъра ви в част от бот мрежа, с която да атакуват съвсем различна цел. Във всички тези случаи сте жертва на киберпрестъпление, което може да има сериозни последствия за вас.

В следващите редове ще ви запознаем с няколко начина как да предпазите парите и личните си данните, или да се защитите от различни други хакерски атаки.

Работеща антивирусна програма

Първата стъпка е да се уверите, че компютърът и телефонът ви имат актуализирани антивирусни програми и настроени защитни стени (firewall). Можете също така да настроите браузъра да ви уведомява, когато сайтовете, които посещавате, се опитват да изтеглят програми или плъгини. Препоръчваме да използвате платените версии на популярните приложения, като безплатните дават само базова защита и възможности за сканиране, съответно - предпазване.

Наличието на проверен и актуализиран антивирусен софтуер на вашите устройства е много важно, когато ги използвате за онлайн банкиране, пазаруване от електронни магазини и др. Той сканира файловете и електронната ви поща и предпазва от “троянски коне”, чрез които хакерите могат да придобият отдалечен достъп до телефона или компютъра ви.

Използвайте мениджър на пароли

Това е приложение или услуга, която съхранява всичките ви пароли в криптирана база данни и автоматично ги попълва, когато е необходимо. Мениджърът на пароли също улеснява създаването на силни кодове за достъп и ви изключва от акаунтите ви, когато не работите, така че никой да няма достъп до тях без вашето разрешение. Ако имате много различни пароли, това е един от най-добрите начини да ги следите, като същевременно ги пазите в безопасност от хакери.

Препоръчително е още в самото начало да си измислите “сила парола”, която се състои от поне осем символа и съдържа малки и главни букви, цифри и специални символи като *, &, % и др. Тя трябва да е различна за различните ви акаунти и да се сменя поне веднъж на всеки два месеца. По този начин затруднявате хакерите да направят пробив и да получат достъп до телефона или компютъра ви.

Заключвайте устройствата си

Отключеното устройство е като отключен апартамент. Затова е хубаво да заключвате устройствата си с парола, пин код или с функциите за разпознаване на пръстови отпечатъци, сканиране на лице и др. По този начин никой няма да получи достъп до данните в тях, ако бъдат изгубени или откраднати. Ако имате навик да оставяте отключен компютъра и смартфона си, когато сте на работа, това поставя в пряка опасност вашата онлайн самоличност, както и опазването на данните ви. Може и да не сте мислили, че ще отсъствате за дълго, но често се случва да се заговорите с колега или да се появи спешна задача. Тогава недоброжелатели могат да проникнат в устройствата ви и да откраднат вашата самоличност. Ето защо е добре да не напускате работното си място преди да сте заключили компютъра и мобилния си телефон.

Друг аспект, който попада между паролите и заключването на устройства е двуфакторната автентикация (т.нар. 2FA). Активирайте я за всяка по-важна онлайн услуга, която ползвате и е възможно. Тя добавя още едно ниво на защита при влизане в акаунтите ви като изисква да въведете код, който се изпраща на телефона или имейла ви. Така, дори някой да знае паролата и да влезе в акаунта ви, той няма да може да получи достъп до него, без да има и достъп до телефона или компютъра ви.

Използвайте VPN

VPN програмите са задължитлени, когато се свързвате с обществени WiFi мрежи, за да защитите данни си. Свързването към общодостъпни и отворени мрежи може да осигури достъп на злонамерени лица до вашите пароли и друга чувствителна информация. Логиката е проста - както вие ползвате свободно дадена връзка, така и всеки друг може да го направи. Свързани в една мрежа, устройствата лесно може да комуникират помежду си, което ги прави уязвими.

Виртуалната частна мрежа криптира всички данни между вашия компютър и интернет връзката, като създава защитен тунел между две точки. В добавка, VPN мрежата осигурява поверителност като скрива сайтовете, които посещавате, от другите в мрежата.

Правете резервни копия на файловете си

Резервните копия са най-сигурниият начин, ако нещо се случи с тях (например бъдат изтрити от вирус), можете лесно да ги възстановите, без да загубите нещо важно. Един от възможните начини за това е използването на cloud решения. Чрез тях можете да съхраните информация на отдалечено място, което е лесно достъпно за вас отвсякъде, но също така предпазва файловете ви от кибератаки. Друг добър начин е външен хардиск, който го включвате към устройството, само за да правите резервираните копия.

Използвайте само защитени интернет браузъри

За достъп до онлайн услуги (като електронна поща, банкиране и др.) е препоръчително да използвате браузър, който поддържа протокол за сигурна връзка. Добър вариант са Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Safari, Edge, които получават редовни актуализации и не са със спряна поддръжка от разработчиците им. В добавка, експерти препоръчват да използвате само проверени разширения (плъгини) за браузър, тъй като някои от тях могат да се използват за разпространяване на зловреден софтуер.

Все още ли вярвате, че вашите телефон и компютър са извън целевия списък на хакерите? Надяваме се, че сме успели да ви разубедим и да ви направим по-внимателни, когато използвате онлайн услуги. Защото истината е, че киберпрестъпленията могат да бъдат насочени към всеки и е наша отговорност да защитим самоличността и личните си данни в интернет.

Очаквайте скоро следващия ни материал, посветен на темата “Как да защитим личните си данни в мрежата”.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !