Tencent търси финансиране за да купи голям гейм разработчик от САЩ

Offnews Последна промяна на 28 януари 2021 в 20:21 6274 0

Tencent

На въпроса "Коя е най-голямата компания за видеоигри?" е възможно да получите много разнообразни отговори. Някои биха предположили, че това е Activision Blizzard – компанията зад хитове като StarCraft, WarCraft, Call of Duty, Overwatch и т.н. Други биха заложили на Riot Games, която е създала хита при електронни спортове League of Legends. Трети може би биха допуснали, че това е Ubisoft - създател на редица топ заглавия, сред които Assassin’s Creed и The Division.

И трите отговора биха били погрешни, но не съвсем. Защото най-голямата гейм корпорация всъщност притежава дялове във всички споменати издатели на игри. Тя се нарича Tencent, създадена е от Ма Хуатенг (с прякор Пони Ма) и е един от трите водещи китайски технологични конгломерата, заедно с Alibaba и Baidu. За разлика от другите две обаче Tencent се разраства основно чрез придобиване на дружества по целия свят.

Геймингът е основен фокус на тази политика, но не е единствения сектор, към който компанията има интерес. Списъкът с фирмите, в които тя има по-малък или по-голям дял, включва издателствата на игри Epic Games, Bluehole и Supercell, чат платформите Discord и Snapchat, музикалното приложение Spotify и дори Tesla на Илън Мъск.

А току що стана ясно, че Tencent е в процес на набиране на капитал в размер на милиарди долари, който ще бъде използван за нови придобивания на фирми. Според нов доклад, китайският бегемот се е прицелил и в някоя от водещите американски компании за видеоигри. Не е ясно коя е тя, макар че в различни интернет източници се спекулира с имената на Take Two Interactive и дори Electronic Arts (EA).

Take Two Interactive стои зад една от най-успешните видеоигри на всички времена - Grand Theft Auto. Евентуално враждебно изкупуване на това издателство ще позиционира Tencent на практика във всички по-значими геймърски жанрове. Възможно е обаче китайският гигант да закупи и по-малко дружество от Южна Корея.

Към момента компанията на Ма Хуатенг е третият най-голям собственик в корейския разработчик на мобилни игри NetMarble и не е изключено да поиска да го закупи изцяло. Друга възможна цел в азиатската страна е Nexon - разработчик на играта Dungeon Fighter, за която Tencent има ексклузивни права за продажба в Китай.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !