Кой колко получава - заплатите в IT сектора през 2023 година

Възнагражденията в бранша са в много широк диапазон. При младшите специалисти те започват от 800 лв., а при старшите достигат 20 000 лева

Александър Александров Последна промяна на 27 октомври 2023 в 16:13 2274 0

IT сектор
IT сектор

Заплатите на IT специалистите у нас са в изключително широки граници. Това показват данните от обявите в специализирания Job Board за IT специалисти, собственост на компанията DEV.BG. Възнагражденията в него варират от 800 лв. до впечатляващите 20 000 лева. Разликата се дължи на различните нива на специалистите – от такива без опит, до ръководители на екипи, както и на разнообразието от подсегменти в бранша, коментират от компанията.

За пръв път DEV.BG публикува агрегирани данни за нивата на възнаграждение в сектора, които са изчислени на база обявените работни позиции със заплата. Проучването отразява нивата на заплащане през 2023 г. и само по обявени от компаниите реално отворени позиции. Посочените суми са нетни в лева към октомври 2023 г., т.е. при промяна на максималния осигурителен праг тези стойности подлежат на промени.

Наблюденията на DEV.BG сочат, че понякога компаниите, чийто обяви съдържат информация за възнаграждението, са и тези, които предлагат по-високи заплати. Това означава, че средните стойности в проучването може да са по-високи от реалните средни стойности на заплащане в бранша. Освен това все още малък брой работодатели (под 10%) посочват нивата на заплащане в обявите си, поради което DEV.BG не публикува информация за някои роли, технологии и нива на опит, за които е на лице по-малък обем данни.

Трябва да се подчертае още, че при над 90% от позициите с обявено възнаграждение, заплатите са представени не като точна сума, а като диапазон – най-ниско и най-високо възможно възнаграждение за съответната позиция. Затова и данните са представени като средно аритметично и като медиана.

Заплатите в IT сектора за Mid (средно ниво на опит) и Senior (старши) роли

Данните ясно показват, че засилващото се търсене и ограничено предлагане на DevOps професионалисти е отразено и в нивата на заплащане. Сред водещите подсегменти по размер на нетната заплата, според данните на DEV.BG, влизат Mobile development (7000 – 10 000 лв. за Senior level с 5+ години опит) и C/C++/Embedded ролите (6000 – 11 000 лв. за Senior level с над пет години опит).

Заплатите на Junior (младшите) професионалисти

При специалистите без опит диапазонът на заплатите е много широк - най-ниското ниво на обявена заплата е 800 лева, а най-високото е 6000 лева. Въпреки, че тази разлика звучи впечатляващо, от DEV.BG допускат, че най-ниската сума е предложение на компания с нетехнологична основна сфера на дейност, която не познава пазара и търси IT професионалист за пръв път. Тази в горно ниво на диапазона на заплащане от 6000 лв. пък е вероятно да включва изисквания, които човек без опит реално не може да покрие.

Прави впечатление също, че максималните стойности на JavaScript и Angular категориите са по-високи от максималното възнаграждение във Front-end development категорията. Причината за това е, че има позиции, които са Fullstack роли и ползват съответно JavaScript/Angular за Front-end.

Що се отнася до максималните стойности на IT заплатите в обявите през 2023 г., като най-високоплатени позиции (до 20 000 лв. месечно) са посочени Fullstack Development, Mobile Development, Backend Development .NET и Python.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !