Геннадий Воробьов: Българският дигитален пазар създава възможности за маркетинг иновации

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 12 юни 2024 в 15:31 701 0

Геннадий Воробьов

Снимка Netpeak Bulgaria

Геннадий Воробьов е основател и ръководител на агенцията за дигитален маркетинг Netpeak България

Геннадий Воробьов е основател и ръководител на Netpeak България. От 2008 г. е в дигиталния бранш. В Netpeak Геннадий участва в построяване на бизнес процесите на агенцията, реализация на маркетинг стратегии на ключови клиенти и на такива с потенциал за развитие на партньорската програма Netpeak Alliance. Сертифициран Google Analytics и Google Ads специалист. Преподавател и автор на редица курсове в Softuni Digital, организиратор на ежегодната конференция Online Advertising, жури на уеб конкурси в България, лектор на редица конференции в България и чужбина.

През 2021 г. става съосновател и партньор в платформата за телефония и calltracking Ringostat Bulgaria с основна цел - осъществяване на дигиталната трансформация в анализа на продажбите чрез телефонни обаждания в България и отвъд. Геннадий Воробьов беше един от ключовите лектори във водещата конференция за дигитален маркетинг и е-търговия Digital4Sofia, която се проведе на 6 юни в София. Като медиен партньор, Tech.OFFNews имаше възможността да разговаря с него по различни теми свързани с бъдещето развитие на дигиталната индустрия и маркетинг.

Кои са най-важните инструменти за дигиталния маркетинг в момента?

Като CEO на водеща performance marketing агенция бих казал, че ключовите инструменти в дигиталния маркетинг в момента са няколко. Платформи за управление на данни и анализ, които събират и анализират данни за клиентското поведение и ефективността на кампаниите. Омниканални CRM системи за проследяване на клиентското пътуване, персонализирано съдържание и маркетинг автоматизации. Социалните медии и инфлуенсър маркетинг за изграждане на брандове, ангажираност и привличане на трафик. Интегрираните системи за управление на дигиталното присъствие - уебсайтове, SEO, реклами, имейл маркетинг. И последната са платформите за създаване и оптимизация на видео съдържание за по-добро взаимодействие. Основният фокус е върху данните, автоматизацията и персонализираното съдържание за по-висока ефективност и повече конверсии.

Колко важно е SEO-то като сегмент и пренебрегва ли се все още от компаниите в България?

SEO все още се пренебрегва от много компании в България, което е сериозна грешка. Оптимизацията за търсачките е критично важен сегмент на съвременния дигитален маркетинг.

От инструментите, които споменах, SEO дава дългосрочни ползи за присъствието, видимостта и органичния трафик. То е крайъгълният камък за успеха на уебсайта и дигиталните кампании.

Докато платените реклами дават бърз, но временен тласък, доброто SEO изгражда устойчива онлайн репутация и носи приток на целеви посетители за дълъг период от време. То изисква постоянна работа и експертиза, но дългосрочните ползи са огромни.

Затова компаниите у нас, които все още пренебрегват SEO, просто се лишават от ключов маркетингов канал за привличане на клиенти, брандинг и конкурентно предимство онлайн. Това е една област, в която инвестицията определено си заслужава.

Какво показват изтеклите документи на Google относно резултатите на търсачката и ще промени ли нещо това?

Да, ще се променят страшно много неща. Трябва да се има предвид, че ние имаме съставките, но нямаме рецептата. Така че това за хора, които тепърва навлизат в SEO индустрията, няма да означава нищо. Нека все пак да обобщим част от нещата. Първото нещо са Clickstream данни. Това е информация, която Google акумулира за посетени сайтове и потребителски действия за подобряване на алгоритмите си. Следва NavBoost алгоритъмът, който анализира навигацията на потребителите и оптимизира резултатите от търсене въз основа на тези данни. После е браузърът Chrome, прзе който се събира информация за навиците на потребителите и ги използва за по-точно класиране на сайтове в резултатите от търсене. Те са важни за SEO, защото експертите могат да адаптират стратегиите си с тази информация за по-добри резултати в Google.

Как ще се отрази обявената наскоро мащабна трансформация на Google Search, в която AI ще генерира резултатите, а самият списък, ще е просто малко бутонче? Ще доведе ли това до S(AI)EO оптимизации, в които сайтовете се оптимизират за AI прочитане?

Обявената промяна в Google Search, при която AI ще генерира основните резултати, наистина ще бъде драматична трансформация за SEO индустрията. Това със сигурност ще доведе до нов вид "S(AI)EO" оптимизации, в които уебсайтовете и съдържанието ще трябва да се оптимизират специално за AI алгоритмите.

Вместо да се фокусираме върху ключови думи и удобство за четене от хора, оптимизацията ще се съсредоточи върху структурирането на данните и представянето на информацията по начин, който е лесно четим и разбираем от изкуствения интелект.

Освен техническите SEO фактори, семантичното разбиране на съдържанието, контекста и връзките между понятията ще стане критично важно за класирането. Уебсайтовете ще трябва да предоставят данни в стандартизирани, машинно-четими формати.

В крайна сметка конкуренцията ще се премести от битка за ключови думи към конкуренция за най-прецизно, структурирано и контекстуализирано знание, оптимизирано за AI разчитане. Промените са дълбоки и ще изискват фундаментална трансформация в SEO подхода.

Какво е специфичното за българския дигитален пазар? Имаме ли някакво конкурентно предимство пред останалите?

Българският дигитален пазар има някои специфични характеристики, както и потенциални конкурентни предимства пред останалите региони.
От една страна, степента на дигитална грамотност и навлизане на онлайн услугите все още изостава в сравнение с по-развитите пазари в Европа. Това създава известни предизвикателства за маркетолозите при достигането и ангажирането на аудиториите.

От друга страна, тази относителна "изостаналост" предоставя възможности за иновации и бързо изграждане на дигитално присъствие, тъй като има по-малко установени играчи и по-ниска конкуренция в някои сегменти.

Освен това, България разполага с таланта на много добре образовани IT и дигитални специалисти, които биха могли да изградят конкурентно предимство със своите умения и експертиза в области като изкуствен интелект, големи данни, UX дизайн и др.

В крайна сметка, ако българските компании успеят да надскочат първоначалните предизвикателства, използвайки новите технологии и талантливите кадри, те могат да изградят водещи позиции в определени дигитални ниши на регионалния и дори глобалния пазар. Потенциалът съществува, но изисква стратегическа визия и изпреварваща дигитална трансформация.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !