Върховният съд на САЩ подкрепи технологичния гигант Google в десетилетната му съдебна битка с авторските права на Oracle. Спорът е във връзка с операционната система Android, използвана в повечето смартфони по света.

При създаването й от Google са написали милиони редове нов компютърен код. В същото време обаче те са използвани 11 330 реда код от платформата Java на Oracle.

Това Oracle определя като „невиждан акт на плагиатство“, за който компанията търсеше обещетение за цели 9 млрд. щ. долара.

Върховният съд на САЩ обаче постанови, че Google не е нарушил авторското право, когато е използвал програмния код в операционната система Android.

Решението на американските върховни съдии прекратява съдебен спор, продължил цели десет години. Съдия Стивън Брейер посочва, че Google е използвал „само това, което е необходимо, за да позволи на потребителите да работят в рамките на нова и трансформираща програма“.

Oracle оспорва, че без защита на авторските права компаниите ще бъдат по-малко стимулирани да инвестират големи суми в създаването на новаторски продукти. Според Google обаче този подход ще обезкуражи разработването на нов софтуер, който е базиран на стари продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *