Ако все още пазите своя Nexus One поради сантиментални причини, може би е време да го забравите. Според потребители на Reddit и 91mobiles Google вече няма да ви позволява да влизате в приложенията й на устройства с Android 2.3.7 Gingerbread или по-ниска версия след 27 септември.

Все още ще можете да използвате телефона, но ще трябва да го актуализирате , ако искате да избегнете големи проблеми с Gmail или Google Maps например. Прекъсването на поддръжката е нужно за защита на поверителността на акаунта, твърди компанията в имейл до клиентите си.

Разбира се това прекъсване няма да повлияе върху ежедневната употреба на много хора. Gingerbread и по-ранните версии на Android имат много малък дял на използване и от години са включени в категорията “други”, а хардуерът на подобни стари устройства не може да се справи с много съвременни задачи.

Това обаче отбелязва рядък случай, когато Google прекъсва основна функционалност за по-старите версии на Android, а не само актуализациите на операционната система или функциите на Play Services. Така компанията задава един вид базова линия – ще ви трябва устройство, актуализирано през последното десетилетие, за да получите елементарна поддръжка.

Що се отнася до сантиментите, свързани със стари устройства като Nexus One например, спокойно можете да ги оставите в кутията като скъп спомен, който ще показвате на внуците си. Те обаче ще си останат само спомен за отдавна отминали времена след 27 септември тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *