Valve предприема най-голямата визуална промяна на Steam от години насам

Павлин Луканов Последна промяна на 19 юни 2023 в 17:17 230 0

Steam redesign

Снимка Valve

Valve предприема най-голямата визуална промяна на Steam от години насам

Най-популярният магазин/платформа за компютърни игри е Steam на Valve. Тук можете да откриете огромен набор от заглавия в на практика всички жанрове, но освен това е създадена и общност от геймъри, с които можете да комуникирате. Редовно има и кампании с намаления, в които можете да се сдобиете с чаканата игра при по-ниска цена.

Заслужава си да отбележа обаче, че визуално платформата няма значителни промени през последните години. Сега обаче е време за най-значителната промяна в дизайна на приложението, най-вероятно в цялата му история. От Valve предприемат този ход, добавяйки и нови функционалности. Полезно решение е и за доближаване по възможности на версиите за Windows и Linux. Традиционно втората изостава значително спрямо първата, основно заради много по-голямата потребителска база.

От компанията споделят, че най-значимите промени са на заден фон, като разработчиците са положили огромни усилия, за да уеднаквят работата на приложенията за десктоп, режим Big Picture и Steam Deck. Преработката на кода означава, че новите функционалности ще достигат бързо и с по-малко усилия до вариантите отвъд настолната версия.

По-интересни за потребителите обаче ще са промените в графичния интерфейс, които е с изцяло нова и съвременна визия. И докато подредбата на елементите до голяма степен е запазена, те изглеждат по-различно, като са използвани нови шрифтове, цветове, размери и т.н. По-значителни са промените в менюто при гейминг (игрален слой) и с известията.

Налични са повече възможности за персонализиране за известията, включително кога и къде се показват. Панелът показва само нови известия с бутон за преглед на всички, за да получите достъп до по-старите. Иначе панелът по време на игра включва повече информация свързана с постижения, напредък, време на игра и т.н. Valve са направили и големи промени в конфигуратора на контролера в Steam Deck, който вече е част то гейм панела.

Тук е добавена и опция за записки по време на игра, те биват свързвани към заглавието, като се поддържа и форматиране. Възможно е също така закачането на индивидуални прозорци така, че да са видими дори когато панелът е затворен. Възможно е регулирането на прозрачността на тези прозорци. Освен за бележки, тази опция е налична за постижения, браузер, упътвания и дискусии.

Игралният слой е достъпен с клавишна комбинация Shift + Tab. Той вече включва и панел „Игрален обзор“, в който можете с един поглед да проследите какво се случва с играта от последното ѝ пускане насам.

Промените обхващат версиите на Steam за Windows, Mac и Linux, като е добавено хардуерно ускорение за macOS и Linux. Така се постига паритет с версията за Windows. Обявените новости вече би трябвало да са достигнали до всички потребители на платформата. Те са добре дошли на фона на липсата на визуално освежаване, макар и това да не е сред основните приоритети на платформата. Важното е игрите да работят гладко и безпроблемно.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !