Може ли да се използва смартфон за „копаене“ на криптовалути

Стоян Ненов Последна промяна на 04 ноември 2022 в 12:57 2725 0

Crypto Smartphone

Снимка Morthy Jameson/Unsplash

Може ли да се използва смартфон, за „копаене“ на криптовалути

Генерирането на криптовалути или т.нар. „копаене“, се е превърнало в привлекателен метод за печелене на пари за много хора. На хартия всичко е много лесно, като е нужно устройство, което да върши определени изчисления и в замяна получава малки суми от дадена криптовалута. С времето могат да се натрупат прилични печалби.

В действителност копаенето на криптовалути е доста интензивен процес, който изисква сериозни хардуерни ресурси, за да генерира смислени печалби. И все пак, не малко хора смятат, че с търпение могат да си генерират поне минимален страничен доход и с по-малко усилия.

Затова някои потребители решават да използват обикновен компютър или дори смартфон, за да копаят криптоактиви. Това е възможно, като дори има и доста приложения, които да се използват, но не винаги има особен смисъл, съобщава MakeUseOf.

Сам по себе си нито един смартфон не разполага с достатъчно мощен хардуер, за да генерира смислени печалби от копаене на крипто. Затова приложенията за тази дейност най-често предлагат на потребителя да се присъедини към т.нар. „басейн“. Това са групи от множество устройства, които обединяват ресурсите си, за да подобрят общата си доходност. Дори и в „басейн“ обаче, потребителят получава допълнителен дял, пропорционален на ресурса, с който е допринесъл. И така отново не може да се очаква голям доход от крипто копане със смартфон.

Има и други съображения, които са дори по-важни и трябва да се имат предвид. Както споменахме, генерирането на крипто е много интензивен процес. Той натоварва хардуера значително и консумира много електричество. Това е комбинация, която никак няма да се отрази добре на смартфона. Той ще е под постоянен стрес, батерията му ще се изтощава бързо и ще трябва да се зарежда често или дори постоянно.

А ако се настрои за по-балансирано натоварване, то тогава наградите ще са още по-малки и напълно се обезсмислят всички усилия. Дори реално потребителят ще се окаже на загуба, като сметне и разходите за допълнителните зареждания на батерията и потенциалното ѝ по-бързо увреждане.

Има и други рискове. Тъй като не е регулирана, криптоиндустрията изобилства от злонамерени „участници“. Те разпространяват приложения, които обещават по-добра доходност или по-изгодни условия, но всъщност са предимно платформи за вируси и виртуални кражби. Така и личните данни в телефона могат да се окажат жертва на хакери или най-малкото дори и минималните печалби да изчезнат „случайно“.

Същото важи и за криптовалутите, които са специално създадени за смартфони. Много от тях реално са „пирамиди“, които изискват много от потребителите, а накрая не дават нищо в замяна. Често тези нишови проекти дори не се поддържат от големите криптоборси и има защо.

Редно е да се спомене и новата възможност с Ethereum. Наскоро тази криптовалута промени начина си на работа и вече тя не се „копае“. Вместо това участниците в процеса инвестират свои Ethereum суми, които се използват за виртуална томбола. Победителите получават възможност да валидират новия блок във веригата и съответно паричната награда за това. Използването на енергия и хардуерни ресурси е сведено до минимум и устройството практически не е от значение. За сметка на това обаче са нужни финансови ресурси, за да има разумен шанс за избиране в томболата.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !