Само защото не можете да хванете транспорт до Марс не означава, че не можете да се насладите на гледки от Червената планета. Тази седмица NASA сподели клип с панорамна разходка от повърхността на планетата.

За целта са използвани изображения от роувъра Curiosity, който отбелязва деветата си година на Марс. Той е заснел 360-градусови гледки на 3 юли до планината Рафаел Наваро. Въпросният хълм е наречен на името на астробиолог, който е работил към мисията, но е починал през януари.

Панорамата се състои от 129 самостоятелни изображения с регулиран баланс на бялото, който пресъздава гледката според представите ни за земен ден. Curiosity обикаля кратера Гейл, който е широк около 154 километра, от кацането си през 2012 досега.

Панорамата е възможна заради зимата на Марс, която премахва червения прах, придаващ специфичната визия на Марс. Чрез нея виждаме и от какво се състои региона, който е доминиран от скали оформени в отдавна изчезнали езера.

Очаква се през следващата година роувърът да отиде отвъд планината Рафаел Наваро и да достигне до по-висок хълм. След това ще достигне до по-тесен каньон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *