Blue Origin обяви името на първия пътник на ракета New Shepard, която на 20 юли ще излети в Космоса. Това е 18-годишният Оливър Деймън, който ще остане в историята като най-младия участник в първия комерсиален полет на космическата компания.

Любопитен факт е, че един от спътниците му ще бъде 82-годишният Уоли Фънк, който пък ще бъде най-възрастния човек, участвал в полета. Припомняме, че победителят от търга на Blue Origin, чието име не се разкрива, е обявил, че няма да участва в първия комерсиален полет на компанията, но ще предприеме пътуването по-късно.

Въпреки че създадената от Джеф Безос компания не разкрива точната сума, която Даймен е платил за пътуването, тя вероятно съвсем не е малка. Бащата на Оливър – Джос Деймън, главен изпълнителен директор на фонда Somerset Capital Partners, вероятно не е платил 28-те млн. щ. долара от търга, но все пак сумата е била достатъчна, за да изпревари другите богати клиенти.

Освен, че ще включва клиент, който плаща добре, това може да е първият полет от този вид, който технически навлиза в Космоса. Докато надморската височина на космическия полет на Virgin Galactic не достигна линията на Карман (62 мили), Blue Origin иска да премине тази символична бариера.

С полета на 20 юли започва ескалацията на частната космическа надпревара, която едва ли ще приключи скоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *