Проектът Blender представи новия късометражен анимационен филм Sprite Fright, който излиза по случай празника Хелоуин и е в стил комедиен филм на ужасите от 80-те години. Ръководител на този интересен проект е Матю Лун (Matthew Luhn), известен със своята много добра работа в студиото Pixar.

Филмът е създаден с използването на току-що представените софтуерни работни инструменти за моделиране, анимация, рендиране, трасиране на движения и редактиране на видео. Проектът играе ролята на нещо като тестова база за усъвършенстване на новите възможности и технологии за създаване на съвременни визуални ефекти, които ще продължат да се внедряват в новите версии на Blender. Това е 13-ият анимационен проект на Blender общността.

Филмите от серията Open Movie и свързаните с тях ресурси от рода на 3D макети, текстури, междинни скици, специални звукови ефекти и музикални композиции, се разпространяват под свободния лиценз Creative Commons Attribution (CC BY). Този лиценз позволява копирането, разпространяването и създаването на производни произведения, които могат да бъдат използвани и за търговски цели. Необходимо е само да бъде указано кой е авторът и откъде е взет съответния материал. Достъпът до обучаващите материали, документацията, сорс-кодовете и различните ресурси става чрез електронния облак cloud.blender.org, като за тяхното използване е необходима регистрация. Предлага се и платен абонамент с разширена функционалност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *