Съвместната работа между Apple и Corning продължава вече над 10 години и това не е за учудване: към днешен ден Corning е най-добрият производител на защитни стъкла за различните дисплеи. Дори здравият керамичен щит (Ceramic Shield) в iPhone 12 е заслуга предимно на Corning. Ето защо не е за учудване, че корпорацията от Купертино инвестира в тази компания още 45 милиона щ. долара, като по този начин общата сума на инвестициите от 2017 година до днес достигна почти половин милиард щ. долара.

Разбира се, огромни суми от подобен род не се инвестират просто така и тук целта на Apple е съвсем разбираема. Още през 2019 година Corning заяви, че разработва гъвкаво защитно стъкло. Една година по-късно компанията добави, че първите смартфони с подобни стъкла ще излязат на пазара след около година и половина. Това наистина би било голям пробив: повечето производители на гъвкави смартфони, какъвто е например Samsung, използват пластмасови покрития на своите дисплей, а те твърде лесно се напукват и се цапат.

Наскоро медиите публикуваха неофициална информация, че Apple възнамерява към 2023 година да представи на пазара сгъваем смартфон с гъвкав екран. Ако това е вярно, не е за учудване, че корпорацията инвестира в Corning толкова големи суми.

От техническа гледна точка Corning обещава много интересно решение: ултратънко гъвкаво стъкло с дебелина едва 0,1 милиметра, което дава възможност за създаването на сгъваем смартфон, дебелината на който в сгънат вид не превишава 6-10 мм. Като се има предвид кой дава инвестициите, напълно е възможно новото закалено стъкло да се използва в гъвкавия iPhone.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *