5G може да е в доста ранен етап по отношение на покритието, но това не спира Apple да работи по 6G. Целта на 6G е да позволи скорости до 100 пъти по-бързи от 5G. На този етап обаче това е просто огромна амбиция, но голяма част от нужната технология, все още предстои да бъде създадена.

Apple обаче пусна обяви за работа за инженери, които ще работят по следващото поколение високоскоростни мрежи за мобилни данни, пише Bloomberg.

Наблюдатели в индустрията не очакват пускането на 6G преди 2030 година, но обявите за работа сочат, че Apple иска да участва в ранните етапи от развитието на новата технология. До сега компанията не е била част от ранната разработка на мобилните стандарти, а обикновено в такава позиция са били компании като Nokia, Ericsson и др.

Базираната в Купертино компания публикува тази седмица обяви за работа, като търси инженери за изследване на безжични системи за текущи и следващо поколение мрежи. Позициите са за офисите на гиганта в Силициевата долина и Сан Диего, където компанията работи по разработването на безжични технологии и дизайн на чипове.

Хората, наети за тези длъжности, ще “изследват и проектират безжични комуникационни системи от следващо поколение (6G) и ще участват в индустриални/академични форуми, посветени на 6G технологията”.

Понастоящем 6G е повече концепция, отколкото реалност, като все още няма съгласувани стандарти. Миналата година Китай изведе в орбита т.нар. “експериментален 6G сателат”, но това беше колкото проучване, толкова и ПР ход, който й позволи да направи съмнителното твърдение, че е водеща в работата по технологиите от следващо поколение.

Очаква се 6G мобилните данни да влязат в експлоатация някъде около 2030 година, а обявите на Apple признават дългосрочния характер на тази работа, описвайки я като обхващаща десетилетие:

“Ще имате уникалната удовлетворяваща възможност да създадете безжична технология от следващо поколение, която ще окаже дълбоко въздействие върху бъдещите продукти на Apple. В тази роля вие ще сте в центъра на авангардна изследователска група, отговорна за създаването на технологии за радиодостъп от ново поколение през следващото десетилетие”.

Apple стартира относително късно както 3G, така и 4G/LTE и пусна първите си 5G iPhone около 18 месеца след първия 5G модел на Samsung. Това обаче може би е стратегия за по-голяма информираност на потребителите и стимулиране операторите да ускорят плановете си за пускане. Скорошно проучване показа, че iPhone 12 Pro Max е най-популярния 5G смартфон в САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *