Селскостопанската компания NEW Cooperative от американския щат Айова бе успешно атакувана от рансъмуер, което я принуди да спре всичките свои компютърни системи. Хакерската групировка BlackMatter, осъществила атаката, поиска откуп в размер на 5,9 милиона щ. долара. Компанията заяви, че тази атака може изключително много да повлияе на доставките на пшеница, свинско и пилешко месо, ако не успее да възвърне компютърните си системи към нормално работно състояние.

NEW Cooperative напомня на хакерите от BlackMatter, че преди време те са обещали да не атакуват ключови обекти с критично важна инфраструктура. Компанията заяви, че нейният софтуер управлява около 40% от зърнопроизводството на САЩ и съставя графиците на хранене на 11 милиона селскостопански животни. BlackMatter отговориха, че не са съгласни с това, че една фермерска компания може да бъде в категорията на критично важната инфраструктура.

В сайта на BlackMatter съвсем ясно е написано, че тази хакерска групировка не атакува болници, нефтогазови компании, организации с нестопанска цел, правителствени организации и военни компании. Ако хакерите случайно криптират някоя от тези организации, жертвата може да поиска от тях безплатен декриптор.

Фермерската компания от своя страна твърди, че изключването на нейните системи може да доведе до по-сериозни последствия в сравнение с хакването на оператора на тръбопроводи Colonial Pipeline.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *