Учени, работещи с космическия апарат на НАСА Juno, са успели да прихванат ярка експлозия на метеорит в атмосферата на Юпитер. Това е станало в процеса на наблюдение на сиянията, които се образуват на планетата.

Подобни събития не са рядкост за Юпитер, тъй като това е най-голямата планета в Слънчевата система и има най-силната гравитация. Те обаче са краткотрайни и е трудно да бъдат видени при наблюдение.

Телескопът трябва да е насочен към планетата в правилния момент. В случая събитието е засечено през пролетта на миналата година.

В миналото астрономи аматьори са използвали базирани на Земята телескопи за засичане на подобни събития. Една от най-големите експлозии е била отчетена през 1994 година.

Juno обаче е в орбита на Юпитер, което улеснява нещата. Скорошната ярка експлозия се е проявила в изпратените данни, тъй като има много по-различни спектрални характеристики спрямо стандартните UV емисии от сиянията на планетата.

На база на тези данни учените са изчислили, че космическият обект е бил с маса между 249 и 1497 килограма. Астероидите и кометите могат да имат сериозно влияние върху химичния състав на стратосферата. Междувременно продължителното изследване на Юпитер ще даде повече данни за атмосферата ѝ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *